Senatorul PSD Ion Iliescu sustine ca el nu poate fi inculpat in dosarul mineriadei. Fostul sef al statului a fost sub acuzare cu cateva zile inainte de implinirea a 15 ani de la mineriada din 13 - 15 iunie 1990, iar dosarul cuprinde acuzatii precum crime contra umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal, arestare ilegala si cercetare abuziva. In apararea sa, Iliescu face apel la o formula uzitata tot mai des de politicieni in ultimul timp, si anume interesul national.

"Ar fi o rusine nationala ca seful statului roman, care a functionat din cei 15 ani, 11 ani, care a jucat rolul pe care l-a jucat in Revolutia romana, sa devina obiect de culpa penala. Asta ar fi o palma pe obrazul Romaniei si cred ca trebuie ca oricine abordeaza o asemenea chestiune sa se gandeasca cu responsabilitate la efectele pentru tara, nu numai pentru un individ", a spus el. Si pentru ca explicatia sa capete si un temei legal, Iliescu a invocat si Constitutia Romaniei, care prevede ca seful statului poate fi adus in fata Justitiei doar pentru fapte de inalta tradare, numai cu aprobarea a doua treimi dintre senatori si deputati.

"Sa nu ne jucam cu lucrurile astea!", a completat Iliescu. Potrivit Legii Fundamentale, articolul citat de Iliescu este valabil numai pentru seful statului aflat in exercitiu si nu pentru un presedinte care si-a incheiat mandatul. Apreciind ca inculparea sa nu este altceva decat "o politizare primitiva a unei chestiuni ce nu poate fi obiectul unei lupte politice marunte intre diverse curente din societatea romaneasca", Iliescu a spus ca se va prezenta la audieri doar "cand va fi cazul".

"Cred ca ar trebui sa le fie rusine unora, sa le paleasca obrazul ca sa dezvolte asemenea actiuni impotriva celor care si-au asumat atunci riscul cel mai mare si raspunderea cea mai mare, in perioada cea mai grea prin care a trecut tara in acesti 15 ani", a conchis Iliescu. Conducerea PSD s-a declarat solidara cu Ion Iliescu, iar Adrian Nastase a apreciat ca atacurile la adresa fostului sef al statului sunt o "diversiune". "Domnul Iliescu este atacat in mod constant si agresiv, este absolut inadmisibil", a spus liderul PSD, apreciind ca este "de neacceptat" ca, sub pretextul rememorarii evenimentelor din ’90, fostul sef al statului sa fie supus unor atacuri fara precedent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.