Reprezentantii UDMR din Camera Deputatilor acuza Guvernul de discriminare deoarece acesta nu a alocat niciun ban pentru localitatile conduse de primari udemeristi. Membrii Uniunii sunt de parere ca acest lucru poate duce la revolte intre comunitatea majoritara si cea minoritara.
Deputatul UDMR Kelemen Hunor acuza Guvernul de discriminare fata de comunitatea maghiarasi trage un semnal de alarma in privinta adancirii neincrederii intre romani si maghiri, prin miscarile absurde ale guvernantilor, care refuza sa aloce fonduri localitatilor conduse de primari maghiari.

Hunor a prezentat aceasta “situatie trista” in Plenul Camerei Deputatilor unde a declarat: “Trebuie sa va dau o veste buna. Guvernul spune ca avem bani in Fondul de Rezerva. Declaratia a facut-o extrem de clar prin Hotararea Guvernului nr. 605 din 3 iunie 2009. Vestea proasta este ca: nu sunt bani suficienti. Vestea si mai proasta este ca: banii nu sunt deloc pentru localitatile conduse de primari UDMR”.

Acvesta a explicat ca nu este vorba de o coincidenta, ci de o “reteta” general valabila pentru toate judetele tarii locuite de maghiari.
'Localitatile conduse de primarii UDMR au inainte de orice culoare politica o populatie in majoritate de etnie maghiara. Daca dumneavoastra credeti ca acesti contribuabili, acesti platitori de taxe trebuie sa fie pedepsiti, sa traga ponoasele faptului ca UDMR, formatiunea care ii reprezinta, se afla in opozitie, va rog sa le comunicati chiar dumneavoastra”, a declarat Hunor, care a acuzat Guvernul ca “umbla cu discriminarea la purtator”.

Lista discriminarii

In total, UDMR se afla la conducerea a 186 de localitati din tara, ceea ce inseamna 186 de localitati care nu beneficiaza de fonduri din partea Guvernului.

Judetele in care exista primari maghiari sunt: Alba (1 primar), Arad (3 primari), Bihor (23 primari), Brasov (3 primari), Cluj (8 primari), Covasna (29 primari), Harghita (44 primari), Mures (38 primari), Salaj (14 primari), Satu-Mare (18 primari), Timis (5 primari). - ( locuitorii acestor localitati nu sunt numai maghiari, unele dintre ele fiind locuite predominant de romani.- n. red).

Deputatul maghiar a “luat peste picior” Coalitia si i-a rugat pe acestia sa le explice motivele discriminarii si membrilor comunitatii private de fondri.

La urmatoarea degustare de carnati sau de alte bucate secuiesti puteti sa le spuneti chiar dumneavoastra clar si raspicat acestor cetateni: „Dragi compatrioti maghiari, nu luati niciun ban pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru renovarea scolilor, din cauza ca….”, si sa le insirati dumneavoastra motivele care v-au facut sa-i excludeti din aceasta hotarare de govern”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a specificat ca nu are suficienta inspiratie pentru a gasi vreo explicatie credibila, valabila si viabila, in afara de criteriul apartenentei etnice si politice. Pe langa asta, deputatul UDMR i-a instruit pe membrii Coalitiei in privinta unei viitoare strategii electorale pentru “Tinutul Secuiesc”.

Daca va aflati prin partea locului, in judetele secuiesti intr-o noua vizita electorala pentru alegerile prezidentiale, sa le spuneti maghiarilor si faptul ca alaiul de ministrii desfasurat nu demult si in mai multe transe, cu surle si trambite pe meleagurile Tinutului Secuiesc, in judetele Covasna si Harghita de la bun inceput nu a fost altceva decat praf electoral in ochii maghiarilor, o mascarada ieftina fara nicio relevanta si fara vreun rezultat. Le-ati ramas datori acelor cetateni. Pentru ca dumneavoastra nu le-ati promis doar ca nu vor fi discriminati fata de restul platitorilor de taxe si impozite”, a explicat udemeristul.

UDMR a anuntat ca protesteaza ferm impotriva demersului Guvernului si tine sa atraga atentia ca “exista viata si in afara localitatilor conduse de PD-L si PSD. Si acolo traiesc oameni care au dreptul la cresterea nivelului de viata, sunt si ei platitori de taxa, iar Fondul de Rezerva al Guvernului nu este portofelul domnului Boc sau al domnului Geoana”, a incheiat Kelemen Hunor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.