Conducerea Camerei a decis luni, prin votul majoritar al PSD, PNL si UDMR, ca marti plenul sa se pronunte prin vot secret cu bile asupra admisibilitatii solicitarii procurorului general de reluare a votului privind inceperea urmaririi penale in cazul Adrian Nastase, pe dosarul Zambaccian 1.
Secretarul Camerei, Sever Voinescu, a declarat la finalul sedintei Biroului Permanent ca s-a decis, in urma unor discutii in contradictoriu de aproape 3 ore, ca plenul sa se pronunte marti asupra propunerii de hotarare formulate de social-democratul Bogdan Niculescu Duvaz, privind admisibilitatea solicitarii lui Kovesi de reluare a votului pe dosarul Zambaccian 1, informeaza NewsIn.

In urma acestei proceduri, "daca va mai fi cazul", deputatii se vor pronunta si asupra proiectului de hotarare intocmit in sedinta de Birou Permanent de saptamana trecuta, privind solicitarea propriu-zisa de incepere a urmaririi penale a lui Nastase, a precizat Voinescu.
Potrivit democrat-liberalului, discutiile asupra subiectului Nastase s-au concentrat asupra viziunilor diferite ale PDL si celorlalte formatiuni parlamentare privind ce anume ar trebui sa se voteze in plen.

Biroul Permanent a decis saptamana trecuta, in absenta reprezentantilor PSD, ca dezbaterile in plen pe marginea scrisorii Procurorului General prin care se solicita aviz pentru inceperii urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase sa fie reluate miercurea viitoare.

Decizia a fost adoptata doar de reprezentantii PDL, UDMR si PNL in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, cei patru reprezentanti ai PSD+PC, vicepresedintii Adrian Nastase si Daniela Popa, secretarul Valeriu Zgonea si chestorul Nicu Banicioiu, absentand. PSD a sustinut ca decizia este ilegala, intrucat nu a fost cvorum.

In cadrul sedintei de plen de marti, social-democratul Viorel Hrebenciuc, liberalul Eugen Nicolaescu si udemeristul Marton Arpad au anuntat ca deputatii pe care ii reprezinta parasesc sedinta in care se discuta solicitarea procurorului general in cazul Zambaccian 1, motivand ca Roberta Anastase a incalcat Regulamentul. Liderii PSD si UDMR au acuzat-o pe Anastase de inceperea dezbaterii pe fond a cererii procurorului general, sustinand ca nu exista o decizie in acest sens a Biroului Permanent al Camerei, si ca de fapt trebuia discutat in plen doar punctul de vedere al Comisiei de Regulament, care anterior decisese ca solicitarea procurorului general este inadmisibila.

Conducerea deputatilor PSD intentioneaza sa amane dezbaterea dosarului Zambaccian 1 in plen pana cand se termina sesiunea parlamentara, au declarat saptamana trecuta pentru NewsIn surse social-democrate.

"Vom face tot ce e posibil ca dosarul Zambaccian 1 sa nu primeasca inca un vot in aceasta sesiune", spun sursele citate, care arata ca strategia lor are toate sansele de reusita avand in vedere ca, practic, se va mai lucra in Parlament doar saptamana viitoare, insa programul de lucru este dedicat asumarii raspunderii pe Coduri si pe o eventuala motiune de cenzura a PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.