Social democratii discuta astazi, in cadrul Consiliului Executiv PSD, despre neintelegerile din Coalitia de guvernare, analiza rezultatelor proprii la alegerile europarlamentare si pregatirea "meciului final" - alegerile prezidentiale.
Parerile in interiorul partidului sunt impartite. In timp ce vicepresedintele Liviu Dragnea si liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie sustin ca "exista un curent majoritar" impotriva colaborarii cu PDL, atat la centru, cat si in teritoriu, vicepremierul Dan Nica nu poate sa conceapa o rupere a PSD-ului de Coalitia de guvernare si sustine ca acesta nu este un subiect de discutat in cadrul Comitetul Executiv al PSD, reunit vineri la Turnu Magurele.

"Nu acesta este subiectul nostru (iesirea de la guvernare, n.r.). Noi tot ceea ce avem ca si lucruri pe care avem sa le discutam in cadrul Coalitiei, le discutam in cadrul Coalitiei. Astazi, subiectele noastre sunt legate de altceva. Daca doriti, este un moment festiv, am castigat alegerile pentru Parlamentul European, am dovedit ca suntem cel mai important partid al Romaniei si obligatia noastra este ca in continuare actiunea noastra sa fie actiune pe care cetatenii Romaniei sa fie mandri", a declarat Nica, citat de NewsIn.

O opinie similara a avut si presedintele PSD, Mircea Geoana. "Avem alte teme astazi. Avem alte teme mai importante", a spus el.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus ca vor fi analizate toate variantele. "Sunt pareri impartite, vom vedea, vom judeca cum e mai rational", a spus el despre posibila iesire de la putere, aratand ca nu stie daca in acest moment e cazul.

Ce parere au "opozantii" Coalitiei?

Vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, sustine ca participarea PSD la guvernare este aproape de final, daca PDL nu-si reconsidera pozitia
"In fiecare zi cate un asa-zis coleg de la PDL se mai trezeste cu tot felul de afirmatii, ne arata cat de aroganti sunt ei, isi umfla muschii unul in fata altuia. Probabil ca au probleme in partid si e o intrecere interna in PDL care jigneste mai mult PSD-ul. Noi suntem buni crestini, mai intindem si obrazul celelalalt, numai ca nu avem decat doi obraji, mari si lati. Ma rog, mai mici, mari. Nu cred ca putem la nesfarsit sa acceptam lucrurile astea", a declarat Dragnea.

Intrebat daca exista o dorinta tot mai mare a social-democratilor de a parasi guvernarea, vicepresedintele PSD a spus ca "exista un curent majoritar in PSD, nu stiu daca s-a atins masa critica, ca sa se si intample lucrul asta, dar eu nu cred ca exista vreun presedinte de organizatie judeteana care sa fie multumit de apartenenta noastra la aceasta guvernare". "Nu stiu ce se va imtampla astazi, nu stiu daca astazi discutiile vor duce sau se vor finaliza cu o intentie clara de iesire de la guvernare, dar este o stare de nemultumire aproape generala", a spus Dragnea, completand ca nu crede ca mai este necesar sa se intample ceva care sa motiveze iesirea de la guvernare.

"E ca intr-o casatorie, nevasta te inseala, te inseala si pana la urma nu stii cand iei decizia, daca o iei azi sau o iei maine, eu cred ca e numai chestiunea de timp... Poate un copil iese jumate alb jumate negru sau....", a fost remarca lui Dragnea

Totodata, Dragnea a spus ca va propune in CEx discutia despre acest subiect. "Am propus si o sa propun si astazi sa ne gandim serios, daca mai stam in guvernarea asta, cum, Doamne iarta-ma, o sa funtionam. Trebuie sa se intample ceva... Eu am luat aici 52% la alegeri, eu nu stiu ce sa le spun la oamenii astia, nu avem aia, avem probleme in agricultura, in sanatate si voi ce faceti ca sunteti la guvernare".

Alaturi de Dragnea, in problema Coalitiei, se afla si Marian Vanghelie care se declara pentru iesirea social-democratilor de la guvernare. Acesta a precizat ca subiectul prezentei la guvernare alaturi de PDL va fi discutat la sedinta, care acum este in curs de desfasurare.

"Numai prezenta mea, prezenta mea in sine, este iesirea de la guvernare, nu trebuie sa mai propun. Prezenta mea in sine, cand apar, cam asta se poate discuta. De ce, din ce motive, este foarte greu de explicat, pentru ca, din pacate noi in Romania, noi nu discutam de lucruri reale, nu despre fondul problemei. Noi putem sa discutam de Goagal, ducem in derizoriu, ducem orice problema in derizoriu in functie de fiecare interes al fiecarui interpret de muzica <<populara>> de la TV", a declarat Vanghelie cand a fost intrebat daca va mai propune in CEx iesirea PSD de la guvernare.


"Meciul final"

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca, in cadrul reuniunii CEx vor avea loc discutii si depre pregatirea momentului "meciului final", adica alegerile prezidentiale.

"Bineinteles, va trebui sa ne aplecam azi asupra momentului in care ne pregatim pentru alegerile prezidentiale si a modului in care partidul, electoratul si romanii se vor raporta la cea mai importanta runda de alegeri si intr-un fel este meciul final, pe care sunt convins ca il vom castiga impreuna", a spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.