Presedintele PNL, Crin Antonescu a denuntat-o astazi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului, pentru Infractiuni contra patrimoniului si Infractiuni de serviciu, in legatura cu organizarea evenimentului din 2 mai 2009 - Ziua Tineretului.
Liberalii o acuza pe ministru ca a acordat doua contracte de prestari servicii, catre SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL , in vederea organizarii Zilei Tineretului din data de 2 mai 2009, fara a organiza o licitate in acest scop, cum prevede legea, prin aceasta aducand atingere intereselor patrimoniale ale institutiei publice pe care o conduce.

“Infractiunea” Monicai Iacob Ridzi

Conform comunicatului Ministerului Tineretului si Sportului, acesta a transmis invitatii de participare cu documentatia de atribuire anexata, catre 3 potentiali ofertanti. Dintre acestia, cele doua companii, Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL, au fost selectate in vederea derularii si aplicarii proiectului 2 Mai - Ziua Tineretului. Experienta in acest domeniu de activitate este recenta, aproape inexistenta, Compania de Publicitate Mark SRL fiind constituita in 18 noiembrie 2008.

Referitor la cea de-a treia societate cu privire la care se sustine ca ar fi participat la discutiile privind procedura de atribuire a acestor contracte de prestari servicii, reprezentantul acesteia a facut public faptul ca nu a primit nicio invitatie de participare in acest sens, si nici ca ar fi depus vreo oferta.

Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de 630.000 EURO, suma alocata de la bugetul Ministerului Tineretului si Sportului.


REALITATEA.NET - Monica Iacob Ridzi: Am vrut ca Ziua Tineretului să fie cel mai mare eveniment organizat vreodată în România

"Aceasta valoare a contractelor de prestari servicii, incheiate in vederea organizarii evenimentului, depaseste cu mult valorile practicate pe piata pentru evenimente similare, iar cheltuielile referitoare la organizare sunt cu mult inferioare. Mai mult decat atat, modul de organizare a fost unul cu mult sub asteptari, avand in vedere suma alocata. Prin atribuirea contractelor de prestari servicii, faptuitoarea a traficat fondurile MTS, procurand avantaje materiale pentru cele doua societati cu o structura a asociatilor aproape identical”, sustine liderul PNL.

Liberalii solicita pe aceasta cale reprezentantilor Ministerului Public sa verifice data si numerele de inregistrare ale ofertelor inaintate de catre societatile carora le-au fost atribuite contractele de prestari servicii.

Acestia subliniaza faptul ca cererea de oferta nu a fost publicata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cele doua societati fiind desemnate in mod direct de autoritatea contractanta, in ciuda faptului ca pentru servicii cu valori considerabil mai reduse s-au indeplinit aceste formalitati.

Crin Antonescu arata, in sesizarea trimisa catre Parchet, prin actele incheiate de MTS, reprezentat de Monica Iacob Ridzi, celor doua societati implicate, care nu au nici macar un angajat sau experienta relevanta in domeniu, le-au fost acordate din bugetul alocat anului 2009, sume considerabile pentru organizarea unui eveniment de doar doua zile, fara o analiza serioasa a modului in care urma a se cheltui suma alocata, cu lezarea intereselor publice.

Astfel, fara a organiza licititatie publica, incalcand normele legale incidente, numita Monica Iacob Ridzi si-a incalcat atributiile de serviciu prin obtinerea de foloase materiale pentru cele doua societati comerciale in dauna ministerului”, acuza Antonescu care sustine ca “este regretabila conduita unei persoane investite cu atributii de conducere, care fara responsabilitate a pus interesele unor grupuri restranse mai presus de interesul public, diminuand considerabil bugetul anual alocat institutiei”.

PNL solicita cercetarea si tragerea la raspundere a ministrului Monica Iacob Ridzi pentru savarsirea infractiunilor prevazute si sanctionate de art. 2151 Cod penal si art. 248 Cod penal.

Articolele din Codul penal in care se incadreaza faptele savarsite de ministrul Monica Iacob Ridzi
  • Art. 215 Cod penal: “Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani”.
  • Art. 248 Cod penal vorbeste despre: “fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.”
Ridzi, pe urmele lui Nastase

PNL propune, de asemenea, Camerei Deputatilor sa aprobe cererea de incepere a urmaririi penale impotriva ministrului tineretului si sportului pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit deputatului Alina Gorghiu, asistam astazi la o premiera “rusinoasa” pentru Guvernului Boc si anume, pentru prima data, un partid parlamentar este determinat sa adreseze Camerei Deputatilor o solicitare de aprobare a inceperii urmaririi penale a unui ministru, si in aceleasi timp deputat.

In aceste conditii, PNL cere demisia sau demiterea Monicai Iacob Ridzi, pentru minciuna, abuzuri si comportament incompatibil cu pozitia ministeriala”, a incheiat deputatul liberal.

Puteti vedea aici si contractele publicitare facute de MTS cu trei televiziuni: Realitatea, Pro TV si Antena


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.