Dacian Ciolos se situeaza pe primul loc, intr-un clasament realizat de Centrul Roman pentru Politici Europene, care analizeaza principalii candidati vehiculati pentru un post de comisar in functie de competenta, autoritate, integritate, experienta in afaceri europene si sustinere politica.
Pe locul doi si trei se situeaza Vasilie Puscas, respective Monica Macovei.

Studiul "Ce si pe cine propunem la Bruxelles? Note pentru comisariii romani" a fost publicat cu o zi inainte de inceperea Consiliului European de vara si este realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si finantat de Fundatia Soros in cadrul Initiativei de Politica Externa.

CRPE analizeaza noua dintre propunerile care au fost vehiculate in spatiul public, de catre partide sau de catre presa: Mihai Tanasescu, Monica Macovei, Adrian Severin, Dacian Ciolos, Daniel Daianu, Lazar Comanescu, Leonard Orban, Vasile Puscas si Theodor Stolojan. Fiecare candidat este examinat pe baza a cinci criterii: experienta in afaceri europene, sustinerea politica de la Bucuresti, competenta (CV), autoritate (profesionala, respect) si integritate. Expertii afiliati CRPE au acordat note de la 1 la 5 fiecarui posibil candidat.

Primii clasati sunt Dacian Ciolos (4,08), Vasile Puscas (4,06) si Monica Macovei (3,88). Macovei a pierdut puncte la sustinerea politica si la capacitatea de a crea consens, la fel si "candidatul" PSD Adrian Severin. In general, data fiind situatia interna care cere consens in guvern, inevitabil candidatii vazuti ca tehnocrati apolitici au fost avantajati, explica raportul.

Dacian Ciolos a obtinut un punctaj final de 4,08, clasandu-se pe locul intai dintre cei analizati. Acesta are 4,4 la experienta, 3,1 la sustinere politica, la autoritate 3,9, un punctaj de 4,4 la competenta si 4,6 la integritate. "Dacian Ciolos are imaginea unui tehnocrat eficient, preluand portofoliul de ministru al agriculturii la Bucuresti intr-un moment greu in negocierile cu Comisia Europeana. In prezent este un insider in institutie, lucrand ca director pentru dezvoltare rurala in Comisie. Numele sau este vehiculat in eventualitatea in care Romania ar putea avea succes in incercarea de a obtine pozitia de comisar pentru Agricultura", se subliniaza in raport.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.