In timp ce reprezentantii societatii civile si salariatii SRR si SRTV criticau perpetuarea de catre noua putere a politizarii CA-urilor celor doua institutii, invitand Parlamentul la modificarea legii, premierul Tariceanu se pronunta impotriva interimatului, perceput ca "o lipsa totala de responsabilitate", si pentru depolitizare.

Astfel, in timp ce premierul spunea ca numirile facute de PNL in cele doua consilii demonstreaza tocmai dorinta de depolitizare a acestor structuri publice, la Bucuresti, actori ai societatii civile si anagajati ai SRR si SRTV criticau tocmai lipsa de seriozitate, caracterul de improvizatie de care partidele politice, si mai ales PNL, au dat dovada in propunerea si evaluarea propriilor reprezentanti.

"Cu mult inainte de a-l auzi pe Emil Boc cu anumite pareri privind CA al SRTV, am declarat ca nu este bine sa numim ziaristi in conducerea institutiei si ca trebuie separate functia de director general de cea de presedinte al CA. De asemenea, am considerat ca este nevoie de o depolitizate a CA si de aceea toate numirile din partea Aliantei au fost facute pe acest criteriu. Nu am numit persoane din cercul de influenta al PNL", afirma ieri Tariceanu, mandrindu-se totodata cu masurile de depolitizare pe care noua initiativa legislativa a parlamentarilor liberali le are in vizor - separarea CA de directorul general.

"Evaluari superficiale", "o problema inca nerezolvata", "criterii politice", "perpetuarea unei mafii deja existente", "teama de efecte perverse", sunt doar cateva din sintagmele critice folosite ieri de catre Asociatia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul pentru Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media, Freedom House Rom?nia si Asociatia Pro Democratia si ziaristi din radioul si televiziunea publice pentru a caracteriza actuala situatie.

Nemultumiti de perpetuarea ingerintei politicului in structurile de conducere ale audio-vizualului public, acestia au facut un apel, cu o zi inainte ca Parlamentul sa se pronunte asupra componentei Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV, pentru respingerea celor doua CA si instituirea interimatului pana la adoptarea si aplicarea unei forme modificate a legii de organizare si functionare a celor doua institutii.

Acuzand politicienii de "dovada de rea-credinta", Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Rom?n de Presa (CRP), a anuntat ca s-a luat in calcul suspendarea celor doua institutii publice din organizatie p?na c?nd acestea vor avea un "statut compatibil" cu ceilalti membri ai CRP si nu vor mai fi o "taraba politica unde fiecare isi pune ce are de pus".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.