Premierul Emil Boc a comentat astazi, la finalul sedintei de Guvern, afirmatiile presedintelui privind intrarea Romaniei in recesiune, precizand ca "nu este o noutate ca lucrurile merg in aceasta directie". Acesta a mai spus ca asteapta si finalizarea rezultatelor pe trimestrul al doilea.
Intrebat in legatura cu avertismentul presedintelui Traian Basescu referitor la recesiune, Emil Boc a raspuns: "Definitia recesiunii este data de dictionar, nu trebuie s-o inventam.acum. Asteptam finalizarea rezultatelor pe trimestrul al II lea, dar lucrurile merg in aceasta directie, nu e o noutate acest lucru".

In privinta remarcii sefului statului ca programul de investitii publice este in pericol, premierul a declarat ca Guvernul are in vedere posibilitatea de a aduce bani din trimestrul IV pentru trimestrul III, pentru sustinerea investitiilor in perioada de vara, "perioada de maxima intensitate" a lucrarilor. "Amintiti-va de cate ori am discutat, legat de autostrada, despre aducerea din trimestrul IV banii in trimestrul III, pentru ca eficienta lucrarilor in infrastructura sa fie vazuta. Acordul cu FMI ne obliga sa partajam pe trimestre cheltuielile cu investitii, ca de altfel si cheltuielile cu personalul", a spus Boc.

Premierul a mai spus ca observatiile presedintelui privind masurile ce ar trebui luate de Executiv "nu sunt lucruri noi", fiind dezbatute de ministri, care le au in atentie. "Aceste observatii au fost discutate cu membrii Guvernului. Aceste lucruri noi le discutam de fiecare data in sedintele de Guvern, nu sunt lucruri noi. Guvernul le are in atentie si, evident, suntem preocupati de rezolvarea lor. Sunt decizii pe care le-am luat, unele sunt in curs de a fi implementate. Este vorba de un partener pe care il avem in cadrul Executivului", a declarat primul ministru.

La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat, in contextul afirmatiilor facute de presedinte privind o rectificare bugetara negativa, ca exista premise pentru o corectie bugetara. "Daca e cazul, o vom face. Presedintele Traian Basescu spune, pe buna dreptate, daca in continuare va fi recesiune, atunci va fi nevoie sa injectam mai multi bani si o vom face in investitii", a mai spus Pogea.

Seful statului a declarat astazi, la sedinta extraordinara de Guvern, ca optimismul oficialilor BNR "nu are acoperire in evolutia viitoare a economiei". Traian Basescu a spus ca in conditiile in care se va inregistra o scadere a PIB-ului si in al doilea trimestru, inseamna ca Romania intra in recesiune. Presedintele a mai spus ca Romania "indeplineste toate conditiile sa intre in recesiune". Abia in trimestrul III sau IV poate reusim sa stapanim deprecierea economiei, a mai spus Basescu.

In plus, Traian Basescu le-a spus ministrilor ca, dupa cum merge declinul economiei, s-ar putea ca in lunile august-septembrie, Guvernul sa faca o noua rectificare negativa a bugetului. In aceasta ordine de idei, seful statului a aratat ca "se teme ca va trebui o noua rectificare bugetara negativa in august-septembrie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.