Femeile faimoase care au obtinut un procent bun la alegerile europene sunt justitiare declarate, actuali comisari sau chiar tinere stralucitoare. Printre ele se numara si romancele Monica Macovei, cunoscuta pentru corectitudine, si Elena Basescu, celebra pentru controversele starnite.
Publicatia online EUobserver a trecut in revista numele femeilor cunoscute, care au obtinut un loc in Parlamentul European.

Pe lista femeilor de succes, prietene ale justitiei se afla si eurodeputata PDL, Monica Macovei. Despre acesta, publicatia spune ca este "foarte apreciata in Europa pentru lupta sa indarjita anti-coruptie". Macovei a fost demisa din functia de ministru al justitiei in 2007 deoarece a refuzat sa semneze toate decretele guvernamentale care ar fi venit in sprijinul politicienilor. Intrebata de modul cum isi vede rolul in noua legislatura in PE, Macovei a declarat ca nu vrea sa vada obiceiurile proaste romanesti, de exemplu coruptia guvernantilor locali, "aduse la Bruxelles", ci vrea sa duca dreptatea si litera legii de la Bruxelles "inapoi acasa, o data pentru totdeauna", precizeaza publicatia.

Alaturi de Macovei, EUobserver enumera printre femeile cu o reputatie impresionanta si ministrul justitiei franceze, care a asigurat victoria partidului lui Nicolas Sarkozy, Uniunea pentru Miscare Populara (UMP), Rachida Dati. Acesta a intrat in campanie dupa cinci zile dupa ce a nascut, poarta doar haine Dior si face parte dintr-o familie de imigranti.

Pe lista publicatiei mai apar o alta frantuzoaica, mana forte in lupta impotriva coruptiei, ecologista Eva Joly, eurosceptica Marii Britanii, Marta Andreasen, care a demascat mai multe nereguli in cadrul Comisiei Europene, cat si simbolul luptei impotriva crimei organizate, italianca Rita Borsellino.

Elena Basescu se regaseste in categoria femei "stralucitoare si controversate", alaturi de fosta Miss Italia, Barbara Matera, care a ocupat un loc de europarlamentar din partea Italiei. "Ea a intrat in lupta euroalegerilor ca independent, insa Partidul de centru dreapta Liberal Democrat al tatalui sau, a <sacrificat> niste voturi pentru ea", scrie EUobserver, adaugand ca mezina presedintelui s-a intors in PDL imediat dupa aflarea rezultatelor si s-a plans ca este tinta atacurilor presei din cauza familiei din care provine.

De asemenea, printre femeile faimoase din PE se numara si comisarii Danuta Hubner, din Polonia, comisar pentru politicile regionale, Meglena Kuneva din Bulgaria, care se ocupa in actuala CE de protectia consumatorului, cat si Viviane Reding, din Luxemburg, comisar pentru telecomunicatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.