Presedintele TI, Victor Alistar, sutine ca noile Coduri juridice ascund "interese financiare", dar si legalizarea unor fapte cum ar fi camataria, in timp ce presedintele Comisiei speciale, Daniel Buda, spune ca afirmatiile lui Alistar sunt rezultatul unei posibile "gresite intelegeri a Codurilor".
"Am dat cateva exemple de interese financiare care sunt aparate de aceste coduri. Am dat exemplul cu dezvoltatorii imobiliari. (...)Am aratat ca nu avem aceleasi proceduri pentru notari si pentru judecatori. (...)Am aratat ca prin acest cod se legalizeaza camataria si puteti sa vedeti contractul de imprumut cu dobanda care devine acum un contract civil la care dobanda este conventionala si nu legala, la care am penalitati", a declarat Victor Alistar, presedintele Transperancy International Romania, potrivit Newsin.

Daniel Buda, presedintele Comisiei pentru cod civil, a respins aceste afirmatii si a spus ca totul tine de interpretarea juridica. "Unde sunt doi juristi sunt trei pareri, poti foarte bine sa ai o astfel de impresie si ca lucrurile sa nu stea asa si in acelasi timp sa fii de buna credinta (...) Nu am avut in vedere nici interesele nici avocatilor, nici ale notarilor nici ale judecatorilor", a aratat deputatul PDL Daniel Buda.

Totodata, Alistar a caracterizat dezbaterea publica de marti ca fiind o mascarada, data fiind declaratia premierului Emil Boc conform careia "nu mai exista obstacole" in calea asumarii codurilor, dar si pentru faptul ca respectivele Coduri sunt vaste iar dezbaterile nu pot cuprinde toate modificarile. "Totul a fost o mascarada. Noi am cerut sa avem aceste dicutii "pe bucati" pentru a putea sa "laicizam" mesajul(...) De fiecare data ni s-a spus - ne intalnim si discutam despre Cod de la articolul 1 la 2672. Asta e o gluma", a afirmat Alistar.

De cealta parte, Daniel Buda spune ca subcomisiile au discutat si adoptat mai multe amendamente ale diverselor ONG-uri care "au fost interesate". "El are pana la urma o problema de procedura, care nu este in curtea noastra pana la urma, legata de procedura de adoptarea acestor Coduri, vizavi de prevederile legii 24 cu privire la tehnica legislativa", a raspuns Buda afirmatiilor lui Alistar.

Subcomisiile speciale de analiza a Codurilor juridice au avut, marti, o noua intalnire cu ONG-urile membre ale Coalitiei Opriti Codurile, dar si cu alti reprezentanti ai societatii civile.

Premierul Emil Boc a declarat marti, la finalul intalnirii cu senatorii PDL, ca in sedinta de Guvern de miercuri se va lua o decizie referitor la asumarea raspunderii pe Codurile Juridice.

"Maine (n.r.- miercuri) vom discuta in Guvern punctul de vedere al coalitiei azi a fost ca varianta asumarii este cea potrivita pntru cele doua coduri, dar discutia va fi maine in Guvern. Maine vom lua o decizie cu privire la angajarea raspunderii. Am primit azi unda verde de la coalitie, astfel incat cred ca din acest punct de vedere nu mai exista obstacole in calea angajarii raspunderii pe cele doua coduri", a declarat Emil Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.