Vicepresedintele PCM Tokes Andras a declarat, marti, la Tg. Mures, ca UDMR a facut o campanie foarte slaba, "de parca ar fi vrut sa obtina doar acele trei locuri la care se astepta" si a sustinut ca maghiarii ar fi putut avea chiar cinci europarlamentari daca UDMR facea alianta si cu PCM.
Tokes Andras, fratele episcopului Tokes Laszlo, a mai sustinut ca pentru a face rost de afise in campania electorala a avut nevoie de pile la UDMR, potrivit NewsIn.

"Mi-au spus oameni din teritoriu ca au cerut de la UDMR afise si au fost dispusi sa plateasca din banii proprii sa primeasca afise. Si noi prin pile am facut rost de afise. Era de asteptat sa castige trei locuri, nu a fost nimic iesit din comun. UDMR a facut o campanie foarte retrasa, slaba, practic numai in ultimele patru zile, dupa mitingul de protest de la Targu Mures. Toata campania UDMR a fost dusa de Gyula Winkler, Csaba Sogor si Kovacs Peter. Mi s-a parut ca UDMR isi boicoteaza propria campanie si ca nu ar vrea sa intre al patrulea, care nu le apartine (al patrulea candidat pe lista solidaritatii maghiare a fost Zsolt Szilagy, din partea CNMT- n.r.)”, a declarat Tokes Andras.

Acesta nu crede in viitorul aliantei dintre UDMR si CNMT si spune ca Uniunea s-a folosit doar de notorietatea episcopului Tokes Laszlo. "Sunt curios cum va functiona aceasta alianta, in orice caz fara PCM nu are niciun sens. UDMR a inventat aceasta alianta fiindca a vrut sa se foloseasca de forta de tractiune a domnului episcop Tokes”, a declarat liderul civicilor.

Tokes Andras a afirmat, insa, ca si PCM are o vina pentru rezultatul alegerilor europarlamentare, deoarece nu a acceptat participarea pe locul patru al "listei solidaritatii maghiare", asa cum i s-a propus. El a sustinut ca in interiorul PCM a fost singurul care a votat pentru intelegerea cu UDMR. "Dar am ramas singur cu parerea mea”, a adaugat el. "A doua vina apartine PCM, pentru ca nu am acceptat locul IV pe aceasta lista. Nu din motive principiale PCM a refuzat coalitia interna propusa de UDMR, ci din cauza comportarii udemeriste. Eu am propus pentru ca era o forta mult mai mare”, a spus Tokes Andras.

El a mai sustinut ca, daca ar fi avut ajutorul civicilor, comunitatea maghiara putea avea mai multi europarlamentari. "Maghiarii puteau sa aiba cinci europarlamentari. UDMR nu a vrut sa faca alianta si cu PCM. In multumirile lor nici nu se pomeneste de noi, desi, daca analizam comunele in care PCM este in superioritate, prezenta a fost si mai mare decat acolo unde majoritar este UDMR. S-a facut o greseala in sensul ca nu s-a facut alianta si cu noi si atunci prezenta ar fi fost mult mai mare. Noi, in judetul Mures, am facut campanie desi niciun primar udemerist nu l-a primit pe domnul Tokes. Unul dintre ei chiar a spus ca el a castigat doua alegeri facand campanie impotriva lui Tokes si acum nu poate face pentru el”, a declarat vicepresedintele PCM.

Acesta a mai sustinut ca PCM le-a sugerat membrilor sai sa nu ajute UDMR, dar nu le-a interzis sa faca acest lucru sau sa voteze lista solidaritatii maghiare.

In ceea ce priveste sustinerea unui candidat la presedintie, Tokes Andras a spus ca PCM nu va avea propriul candidat, dar nu a vrut sa il nominalizeze pe politicianul pe care il vor sustine civicii, spunand doar ca, dupa parerea lui, "presedintele Romaniei trebuie sa fie un roman, dar asta nu este obligatoriu”.

Partidul Civic Maghiar a dat publicitatii, marti, un comunicat in care afirma ca UDMR ar fi putut obtine si al patrulea mandat la europarlamentare daca ar fi fost realizat "o solidaritate reala". Conducerea PCM mai afirma in comunicat ca "tocmeala UDMR - Consiliul National Maghiar din Transilvania”, nu a condus la un rezultat mai bun fata de alegerile din 2007 si nici la o participare mai buna la urne. PCM sustine ca la alegerile din 7 iunie au votat cu 30.000 de maghiari mai putin fata de alegerile din noiembrie 2007.
"Tocmeala s-a dovedit a fi fara succes, nu s-a reusit realizarea unei reprezentari mai puternice a maghiarilor, la care ar fi existat sanse reale daca ar fi existat o solidaritate autentica. In urma politicii egoiste si mincinoase a UDMR, zeci de mii de cetateni sunt dezamagiti si renunta la viata publica”, se arata in comunicatul PCM.

Potrivit sursei citate, "masinaria propagandei UDMR” incearca acum sa prezinte rezultatele obtinute ca fiind un succes real si nu recunoaste ca o coalitie reala, solicitata de PCM, ar fi adus si al patrulea mandat de europarlamentar pentru maghiarii din Transilvania. "PCM sustine in continuare ca pentru viitorul maghiarilor din Transilvania este nevoie de o colaborare autentica, deoarece s-a dovedit ca o solidaritate ciunga este mai rea decat situatia competitionala”, se sublinieaza in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.