Politica 9 Iunie 2009 03:05
Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat, luni, ca presedintele si premierul au obligatia de a discuta cu toate partidele pentru a decide ce portofoliu de comisar european vizeaza Romania, iar PSD, ca partid care a castigat alegerile, trebuie sa joace un rol decisiv in acest "efort national".
Presedintele PSD a spus ca problema comisarului european care revine Romaniei va fi discutata, marti, in coalitie. "Este vorba de o discutie rationala pentru cea mai buna cale de urmat pentru Romania, stiu ca presa e interesata de un nume si daca e samanta de scandal in coalitie, dar va spun ca pe mine ma intereseaza mai mult decat samanta de scandal din coalitie ce portofolii putem obtine pentru Romania si care este cel mai calificat roman, sper eu de la PSD, care poate sa indeplineasca acea functie. Mai important decat numele comisarului este portofoliul care va reveni Romaniei", a declarat Mircea Geoana, potrivit NewsIn.

Mircea Geoana a aratat ca PSD a inceput deja negocierile la nivelul familiei politice socialiste pentru functii cat mai influente pentru reprezentantii social-democratilor in PE, dar ca, "pentru a putea obtine un comisar cu un portofoliu influent, respectabil si capabil sa generze pentru Romania resurse, vizibilitate si influenta, este nevoie de coerenta si consens la nivelul intregii clase politice romanesti".

Astfel, Geoana a anuntat ca PSD lanseaza o invitatie catre toate partidele politice care vor avea reprezentanti in PE sa faca in mod oficial propuneri pentru portofoliul si persoanele pe care le considera apte pentru a face parte din Comisia Europeana. "In acest efort de stabilire a unei strategii pentru Romania la Bruxelles PSD isi asuma rolul de coordonator, si nu de decident. Vom centraliza propunerile venite din partea tuturor, spunand, evident, ca avem dreptul moral sa facem prima propunere, pentru ca asa este intr-o democratie, cel care castiga are dreptul sa faca prima propunere", a subliniat presedintele PSD.

Geoana a spus ca in acest moment Romania vizeaza potrofoliul pentru agricultura, care este foarte important, dar ca nu doar presedintele Romaniei sau prim-ministrul au dreptul sa formuleze o optiune. "Cred ca este o obligatie a se discuta cu toate partidele politice si, evident, ca partid care a castigat alegerile si care detine armata cea mai consistenta de profesionisti si oameni eligibili pentru aceasta functie, partidul nostru va juca un rol activ si sper eu decisiv in acest efort national", a spus Geoana, care a sugerat ca, ca de acum incolo, poate se stabileste, la nivel national, ca cel care castiga alegerile europene sa aiba dreptul, indiferent de majoritatea dintr-un moment sau altul, sa propuna comisarul european.

Liderul PSD a spus ca, daca va fi ratificat Tratatul de la Lisabona, negocierile vor fi mai dure, mai ales ca o tara ar putea ramane fara comisar european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.