Politica 8 Iunie 2009 17:14
Duminica alegerilor europarlamentare nu a modificat prea tare viata locuitorilor din Ilfov, electoratul a fost mai degraba dezinteresat, iar putinii votanti si-au facut aparitia la sectii pentru ca "votul e sfant si, mai ales, secret".
In Voluntari si Afumati, la sectiile de votare fluiera vantul. Alegatorii, putini, in mare parte de etnie roma, spun ca voteaza pentru dreptate. „Dom'nle, mie mi se pare ca Basescu a facut treaba si are echipa buna. I-am votat si data trecuta si ii votez si acum”, spune un domn intre doua varste iesind de la urne. Persoana care candideaza se pare ca nu conteaza foarte tare. „De la Basescu?… pai e Norica Nicolai, cu justitia, cu dreptatea”, raspunde domnul nostru dupa o pauza de gandire. Norica, Monica, dreptate sa fie, comenteaza NewsIn.

Desi nu vor sa spuna cu cine au votat, oamenii spun ca merg pe incredere. „Nu vreau sa spun cu cine am votat, nici nu cred ca e voie sa intrebati. Oricum, m-am gandit bine pe cine sa aleg, nu m-am luat dupa TV, ci dupa cine mi se pare mie mai de incredere”, spune o doamna din Afumati care a mers la vot cu copiii.

Mai deschisi spre a-si anunta optiunile electorale ar fi romii din Stefanesti, care de data aceasta nu s-au mai inghesuit la vot.
De la sectii absenta votantilor prima parte a zilei se motiveaza prin faptul ca lumea e la biserica. „Noi suntem credinciosi, mergem la biserica si apoi la vot. Pe seara o sa vina lumea”, spune Italianu’, un satean curios sa ia pulsul zilei de alegeri.

De la crasma de peste drum aflam, insa, altceva. „Nu se duce nimeni la vot, degeaba au facut patru sectii. Nu votam ca nu avem niciun interes. Data trecuta a venit cu fripturi, cu berici, acum nu ne-a dat nimic, un senvis amarat si apa calda. Si apoi, nu stie nimeni de vot, nu a facut nimeni campanie, ca… ce treaba avem noi cu Europa? Ne trebuie om sa reprezinte Europa? Pai sa se duca Elena Basescu, ca asta ne reprezinta, gagicile frumoase”, comenteaza unul din tinerii care beau o bere vizavi de sectia de votare.

In ceea ce priveste abilitatile intelectuale si diplomatice ale Ebei, romii au, insa, indoieli. „As vota-o, ca prea se iau toti de ea, saraca, da’ nu face nimic acolo, ca e cruda. La creier, vreau sa zic, ca altfel, e purie”, se amuza tinerii.

Spre Otopeni interesul pentru alegeri scade spre zero. Oamenii trec prin fata sectiei de votare, dar nu intra nimeni. Intrebati daca au votat spun, in cel mai bun caz, ca o vor face mai tarziu. Dar de regula raspunsurile sunt onomatopeice; „eeeaah”, „nt”, „hm” este cam tot ce poti sa auzi.

Peste tot in Ilfov oamenii isi petrec in casa duminica fierbinte a alegerilor. Snagovul e mai animat. Cei care au iesit la iarba verde s-au gandit sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura, dand o fuga si pe la sectia de votare. „Au votat peste 400 de persoane pana acum, am terminat si buletinele de vot, tre’ sa stampilam altele acum. Cei mai multi sunt, insa, din alte locuri, nu de pe aici”, spune sefa unei sectii de votare din Snagov.

Localnicii de prin Snagov au iesit ca de obicei la poarta cu cirese, rosii si capsune de vanzare. La aproape fiecare casa vezi o batrana care pazeste un cos de cirese. Daca pe langa sectiile de votare lumea mai stie ce se intampla, pe la marginea satului batranii habar nu au. Cei care au aflat ca sunt alegeri au mers la urme pentru viitorul tarii. „Am votat, nu spun pe cine, ca e secret, da’ am votat pentru copiii astia sa se faca ceva pentru Snagovul asta ca a ajuns numai un caine si o mizerie, si ce frumos era odata!”, spune o batrana dichisita care a mers la vot insotita de nepotul sau.

Revenind in Bucuresti, dupa ce treci de sirurile si cartierele de vile sau apartamente de lux din Snagov si Otopeni, iti rasuna in minte principalul motiv pentru care batrana a votat, probabil acelasi motiv ca si ceilalti, putini, alegatori: „sa se schimbe, sa se faca”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.