Politica 8 Iunie 2009 18:56
Pana acum partidele au depus sute de plangeri legate de "nereguli sesizate" la vot. Plangerile sunt legate de turism electoral, mita electorala si frauda.
Liderul in sesizari este partidul democrat liberal care a descoperit peste 300 de cazuri de “turism electoral” numai la nivelul Capitalei, acuzatul principal fiind PSD.

Presedintele Filialei PD-L Sector 1, Murgeanu Gheorghe a depus plangere impotriva a 160 de persoane neidentificate si impotriva SC. Romprest Service SA pe care ii acuza ca i-au transportat pe acei cetateni la Sectia de Votare 24 din Bucuresti. Democrat-liberalul cere efectuare cercetarii fata de “faptuitori” sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 21 alin. 5 din Legea nr. 33/2007 republicata si modificata, privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, „cand o persoana a votat de mai multe ori in aceeasi zi de referinta”.

Acelasi tip de plangere s-a depus catre BEC si pentru “intamplari” similare la Sectia de votare nr.12 din Bucuresti unde reprezentantii PDL sustin ca 4 autobuse ale Romprest Service au transportat la sectiile de votare un numar de 150 persoane, “imbracate in veste inscriptionate ROMPREST, care voteaza in listele suplimentare, in mai multe din aceste sectii”.

In Galati, acuzatiile democrat liberalilor devin mai “personale”. PDL a sesizat faptul ca in comuna Barcea “pentru sectiile de votare 217 si 218, sunt transportate persoane de etnie roma, din localitatile Umbraresti si Draganesti - judetul Galati, in scop electoral (“turism electoral”), activitate organizata si condusa de presedintele organizatiei PSD - Draganesti, Burciu Romeo”, transmite PDL, care cere si aplicarea unorr sanctiuni legale.

In Vrancea PDL ii acuza pe primarii unor licalitati vrancene ca la sectiilor de votare din localitaile Negrilesti (227), Barsesti (110) si Tulnici (306, 307) au “perturbat procesului electoral, prin influentarea alegatorilor”, in incinta si in imediata apropiere a sectiilor de votare. Democrat liberalii cer “indepartarea primarilor din zona sectiilor de votare in limitele de distanta prescrise de lege, inclusiv prin apelarea la organele de ordine ce le sunt subordinate”.

“ PSD si PNL au batut palma in vederea fraudarii alegerilor. Dupa ce initial au respins in Biroul Electoral de Sector initiativa PD-L de a introduce declaratia pe proprie raspundere de catre persoanele care nu sunt inscrise pe listele electorale, PSD si PNL au inceput sa scoata pe strazi din ce in ce mai multe autocare si microbuze, avand scopul vadit de a transporta persoane de la o sectie de votare la alta. Zeci de autocare apartinand PSD si PNL se plimba in voie pe strazile din Sectorul 4, fara ca acestea sa fie oprite de politie pentru a fi controlate”, transmite un comunicat de presa al PDL.

Pana la aceasta ora, deja peste 3.000 de persoane au votat in Sectorul 4 pe liste suplimentare

PNL si “neregulile electorale”

Reprezentantii PNL in sectiile de votare din Bucuresti si Giurgiu au semnalat mai multe nereguli inregistrate in procesul de vot, inca de la primele ore ale diminetii.

• In municipiul Giurgiu si in mai multe localitati din judet, reprezentantii PSD au oferit alegatorilor mita electorala constand in telefoane mobile, atat sambata, 6 iunie, cat si ieri, in ziua votului.

• In zonele Istru, Ramadan - Poligon Auto si Drumul Fermei din Giurgiu au fost observate doua autobuze cu numerele de inmatriculare B06FLT si B35FLT, apartinand autogarii Filaret, ce urmau sa plece la Bucuresti pentru a duce cetatenii la vot.

• In dreptul scolii nr. 4 din Giurgiu a fost sesizata prezenta unui microbuz cu numarul de inmatriculare GR04AHL, care urma sa transporte alegatori in Bucuresti, pentru a vota pe liste suplimentare.

• La scoala nr. 111, Strada Stoian Militaru, sector 4 au sosit din judetul Dambovita 2 microbuze cu numerele de inmatriculare B75EVZ si B92UJL, cu cate 16 de persoane fiecare, cetatenii respectivi votand pe listele suplimentare.

• La scoala nr 134 din Strada Baicului nr 4, reprezentantii PNL au descoperit ca autocarul cu numarul de identificare B 44 GLT a adus mai multe persoane la vot.

• Observatorii PNL din comuna Urzica (judetul Olt) au descoperit ca la sectia de votare din satul Stavescu, pana la ora 10.00, au votat, alaturi de 20 de localnici, alti 40 de cetateni din localitatile Crampoia si Draganesti Olt. Cei 40 de alegatori s-au prezentat in sectia de votare la aceeasi ora. Precizam ca in satul Stavescu nu exista nici un obiectiv turistic.

• In comuna Sibot din judetul Alba, la sectiile de votare nr. 391 si 392, au fost inregistrate doua solicitari pentru urna mobila, ambele documente fiind redactate de mana cu acelasi scris. Unul dintre pretintii solicitanti ai urnei mobile s-a prezentat in sectia de votare si a declarat ca nu facuse cerere pentru urna mobila.

• In judetul Dambovita, peste jumatate din cetateni au votat pe liste suplimentare. Presedintii sectiilor de votare nu vor sa ofere observatorilor PNL copii dupa listele suplimentare.

• In municipiul Alba Iulia, vineri si sambata seara au fost distribuiti fluturasi care imita intocmai buletinele de vot, cu stampila „votat” aplicata in dreptunghiul cu lista PDL. Fluturasii au fost plasati pe parbrizul masinilor, in cutiile postale si in scarile de bloc.

• La sectia de votare nr. 224 din localitatea Comarnic, judetul Prahova, s-au prezentat pentru a vota aproximativ 30 de persoane, imbracate in tricouri cu insemnele PDL, insotite de primarul orasului, Dorian Botoaca, membru PDL. Dupa ce au votat la sectia 224 din Comarnic, cele aproximativ 30 de persoane s-au urcat intr-un microbuz cu numarul de inmatriculare CL-08-RGL si au plecat sa voteze la o sectie de langa Stadionul din Sinaia. Grupul de alegatori PDL a fost observat deplasandu-se cu acelasi microbuz in localitatea Campina. De asemenea, primarul PDL Dorian Botoaca, imbracat in haine cu insemnele PDL, s-a deplasat la sectia nr. 227 din Comarnic pe care, in pofida insistentelor observatorilor, a refuzat sa o paraseasca. Observatorii PNL au sesizat Politia locala, dar aceasta nu a luat nici o masura. Persoanele implicate in turism electoral la Comarnic si Sinaia au ajuns si la Urlati dar si in comuna Valea Doftanei, localitate arondata orasului Campina, unde au votat la sectiile nr 265, 266 si 269. Potrivit unor martori oculari, este vorba de un grup de aproximativ 60 de persoane care se deplaseaza cu 3 microbuze.

• La Giurgiu, grupuri organizate de alegatori care voteaza pe liste suplimentare au mai fost semnalate la scoala nr. 1, la scoala nr. 20 si la sectia 17 de la Spitalul Judetean.

• In localitatea Razvad din judetul Dambovita, la sectia de votare nr. 356, 130 de cetateni au votat pe liste suplimentare. Majoritatea cetatenilor care au votat pe liste suplimentare au domiciliul in Targoviste.

• Ion Diaconu, membru al biroului electoral din sectia nr. 73, Craiova, a fost surprins de presedintele sectiei votand de doua ori. Dupa ce a votat pe lista permanenta, eI a votat si pe listele suplimentare. Ion Diaconu a fost desemnat ca reprezentant al PNG in sectia de votare nr.73 din Craiova. In acest caz a fost sesizata politia si s-au intocmit actele pentru inceperea urmaririi penale.

• De la sectia de votare nr. 533, situata in scoala nr. 92 din sectorul 3 din Bucuresti, a disparut timp de o ora o stampila de vot.

• In localitatea Hulubesti din judetul Dambovita, la sectia de votare nr. 430, din numarul total de 400 de votanti, 170 cu domiciliul in Bucuresti au votat pe listele suplimentare.

• Un autocar cu numarul de inmatriculare B-45-TJJ, a fost surprins transportand cetateni de la Jilava, la sectiile de votare nr. 791 si 794 din Sectorul 4. Dupa ce au votat, acestia au fost transportati inapoi la Jilava.

• 40 de persoane au votat la Busteni in sectia nr. 220, dupa care s-au urcat in doua microbuze si au plecat spre Azuga.
La sectiile de votare 165,119 si 110 din sectorul 4, au fost identificate mai multe microbuze care au adus la vot cetateni din comunele ilfovene 30 Decembrie, Corbeanca si Domnesti, precum si din orasul Corabia, judetul Olt.

PSD numara voturile in paralel

Deputatul PSD Mircea Draghici a declarat ca au fost semnalate cazuri de turism electoral in mai multe judete si a anuntat ca PSD va face copii dupa listele suplimentare, va monitoriza persoanele care au votat pe aceste liste, si, dupa inchiderea urnelor, va incepe numaratoarea paralela voturilor.

"Vreau sa dau un mesaj ferm celorlalte partide politice ca, dupa ora 21.00, PSD va demara procedura de numarare paralela a votului. Este o procedura pe care noi o reinstituim in cadrul departamentului <<Ziua votului>>, avem absolut toate mijloacele logistice si de soft necesare pentru a face aceasta numaratoare paralela, si avem convingerea ca nu vom mai trece prin ce am trecut in noiembrie anul trecut, in 2008, cand exit-pollurile ne-au aratat invingatori, in mod convingator, cu un procentaj absolut superior celorlalte partide politice, dupa care, la finalul distribuirii mandatelor PSD sa nu mai fie pe prima pozitie", a precizat Mircea Draghici citat de NewsIn.

"In judetul Teleorman, in sectia 122 din comuna Buzescu, desi pe listele electorale permanente sunt inscrisi 988 de alegatori, si au votat, pana la ora 12.00 in jur de 300, mai mult de jumatate dintre acestia sunt inscrisi pe listele suplimentare. Regula devine exceptie si invers acolo unde se constata un mare interes de turism electoral", a precizat Draghici.

In Dambovita, in comuna Contesti, potrivit PSD, senatorul PDL Calcan Valentin a insotit doua microbuze cu 24 de cetateni din judetul Gorj, "cu scopul de a-si exercita dreptul de vot in sectiile de votare ale acestei comune". Tot in judetul Dambovita personalul Directiei silvice a fost mobilizat sa mearga in gospodariile oamenilor din comunele Glodeni, Moroeni, Hulubesti, Selaru, Morteni, Racari, pentru a-i chema la vot. Pe de alta parte, tot in Dambovita, un microbuz transporta alegatori in comuna Razvad, sat Valea Voievozilor, catre sectiile de votare.

"La Bucuresti exista in continuare grave probleme la sectiile de votare 313 si 314 de la Gradinita numarul 16 din Soseaua Iancului un autobuz cu numar de Mures a adus la vot un grup de 50 de persoane din Calarasi, Constanta, Mures si Bacau. Acest autoturism a fost oprit si verificat de Politie, oamenii motivand ca sunt in drum spre mare si au oprit sa voteze, dar nu aveau absolut nicio legatura cu drumul spre litoral", a mai exemplificat Draghici.

In judetul Tulcea, in sectia 46 din muncipiu, primarul PDL Constantin Hogea a intrat in sectia de votare insotit de 27 de persoane din Bucuresti, care au fost ghidate catre listele suplimentare pentru a vota, iar in judetul Galati 27 de tineri au fost transportati cu autobuzul in comuna Varlezi, insotit de consilierul judetean PD-L Silviu Burlacu, a spus social-democratul. "Dupa ce o parte dintre acestia au votat, la repetatele interventii verbale ale reprezentantilor nostri acestia s-au sperait si au plecat renuntand sa-si mai exercite dreptul al vot, era clar si dupa spusele soferului, in interviul pe care colegii nostri i l-au luat, ca venise cu scop de turism electoral", a spus Draghici.

Problema romanilor din Spania

O sesizare trimis in BEC arata ca in Spania un numar de 50.000 de romani apar pe listele spaniole fara acordul lor, acestia aflandu-se in imposibilitatea de a vota pentru listele din Romania.

Biroul electoral Central prezinta si un caz concret unde un deputat roman din diaspora (William Branza (PDL) - n. red.) s-a prezentat la Consulatul Roman de la Castellon pentru a-si exercita dreptul de vot, dar a constatat ca nu se afla in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta ce cuprinde cetatenii romani care isi exercita dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din alt stat membru UE.

Mentionez ca nu am primit nicio cerere sau un document asemanator si nici nu am semnat un astfel de document ce ar determina ca numele meu sa se afle pe o astfel de lista pentru a vota pentru Spania. Doresc sa votez pentru statul roman si nu gasesc corecta decizia “obligatorie” de a vota pentru un stat strain fara a-mi exprima dorinta in acest sens”, a declarat deputatul democrat-liberal care a mai precizat ca in aceeasi situatie se afla alti peste 50.000 de romani aflati in Spania.

Ministerul de Externe precizeaza ca sesizarea deputatului PD-L a fost trimisa spre solutionare Biroul Electoral al Circumscriptiei nr. 48, care se ocupa de sectiile de vot din strainatate.

APD semnaleaza cazuri multiple de turism electoral



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.