Politica 8 Iunie 2009 18:54
Alegerile de ieri pentru desemnarea reprezentantilor din Romania in Parlamentul European se inscriu in lista proceselor electorale caracterizate de nereguli, arata Asociatia Pro Democratia (APD), semnalizand o lista de "mijloace ilegale" prin care partidele obtin voturi.
In comuna Nanov (judetul Teleorman) 300 de persoane din Alexandria au fost aduse cu masina la o sectie de votare si au votat pe liste suplimentare, atrage atentia APD. De asemenea, in municipiul Bucuresti, in sectorul 4, la sectia de votare numarul 759, atat presedintele BESV cat si alegatorii au semnalat transportul la aceasta sectie cu autoturismul B56KEY al alegatorilor din comuna Corbeanca (judetul Ilfov), iar in satul Tanganu, comuna Cernica (judetul Ilfov) un microbuz cu numarul de inmatriculare B59NKR transporta la sectia de votare alegatori din alta localitate, mai adauga ONG-ul.

Suspiciunile privind folosirea votului multiplu le-au fost semnalate reprezentantilor APD de catre cetateni la numarul 0800 070 100.

„Neregulile prezente in activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) incalca si de aceasta data dreptul la vot al unor cetateni. Astfel, un alegator din municipiul Bucuresti si-a prezentat la timp cererea pentru transmiterea urnei mobile, dar din cauza absentei membrilor BESV din sectia 253 nu a reusit sa o inregistreze”, se arata in comunicatul de presa APD.

Si in sectia 244 din localitatea Ploscuteni, judetul Vrancea, activitatea BESV prezinta nereguli. Aici, alegatorii sunt lasati sa intre cate doi in cabina de votare, pe motiv ca sunt sot si sotie. O situatie cel putin ciudata a fost semnalata si in comuna Pietrosani, judetul Teleorman, unde, doar ieri, 6 iunie, au fost depuse la BESV 100 de cereri pentru urna mobila, tiparite la calculator si eliberate de acelasi medic.

Alte nereguli au fost semnalate in sectia 246 din localitatea Gura Foii (judetul Dambovita), in apropierea judetului Ilfov, unde se inregistrau la ora 14:00 diferente alarmante intre numarul de votanti de pe listele permanente si numarul de votanti de pe listele suplimentare. La aceasta sectie, din 500 de persoane care votasera la ora 14:00, 200 erau inscrisi pe liste suplimentare. Observatorii APD au constatat situatii asemanatoare si la sectiile 288, 289, 290 din localitatea Matasaru ((judetul Dambovita). Si in sectiile de votare 21 si 22 din localitatea Chitila (judetul Ilfov) prezenta pe listele suplimentare era una considerabila, cate 200 de inscrisi la fiecare sectie, mai semnalizeaza APD.

De asemenea, neregulile in activitatea derulata de membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) continua sa fie semnalate. La sectia de votare nr. 326 de la Liceul Cantemir Voda (municipiul Bucuresti) pentru o serie de votanti, membrii BESV nu au aplicat timbrul autocolant pe cartile de identitate.

Si campania electorala a continuat dincolo de reglementarile legale. Desi legea prevede ca materialele de promovare ale candidatilor sa nu fie prezente in si pe cladirea in care se afla sectia de votare, primarul din localitatea Jijia (judetul Tulcea) nu a dat curs solicitarii presedintelui BESV de a indeparta afisele PDL de pe cladire, invocand certificatul de urbanism.

Desi aceste nereguli au fost sesizate de Asociatia Pro Democratia (APD) si de reprezentantii mass-media la toate scrutinele precedente, abaterile de la legislatia in vigoare au loc in continuare in ziua votarii. Turismul electoral reprezinta si de aceasta data un mijloc direct de fraudare a alegerilor si de influentare a rezultatului votului. Avand in vedere absenta unor mijloace suplimentare de siguranta, cu exceptia timbrului autocolant, si posibilitatea de a vota in orice sectie de votare din tara, votul multiplu poate ameninta corectitudinea rezultatelor, se explica in comunicat.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.