Politica 7 Iunie 2009 12:45
Alegerile in cele 190 de sectii de vot organizate pentru romanii din strainatate se vor desfasura, ca urmare a decalajelor de fus orar, pe parcursul a 31 de ore, incepand de sambata la miezul noptii in sectiile de vot din Australia, pana luni dimineata la ora 7.00 pe coasta de vest a Statelor Unite
Inainte sa se deschida sectiile de vot din Romania, duminica dimineata, romanii din zeci de state vor fi avut deja posibilitatea sa mearga la urne. Astfel, in cursul noptii de sambata spre duminica se vor deschide pe rand toate sectiile de vot din tarile care se afla in emisfera estica a globului si au un fus orar avansat fata de cel al Romaniei, informeaza NewsIn.

Astfel, votul pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European va incepe in noaptea de sambata spre duminica, ora 00.00 (ora Romaniei) in sectiile de vot din Australia (la Canberra, Sydney si Melbourne) si se va termina luni, 8 iunie, ora 7.00 (ora Romaniei), pe coasta de vest a Americii (sectiile de vot de la Los Angeles, Las Vegas si Portland).

Decalajul orar dintre Romania si Australia este de sapte ore, astfel ca atunci cand in Romania va fi ora 00.00, la sectiile de vot din Australia va fi ora 7.00, iar urnele de vot de la sectiile cu numerele 9, 10 si 11, din Canberra, Sydney, respectiv Melbourne, se vor deschide. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, in Australia votasera aproximativ 200 de romani. Urnele din Australia se vor inchide duminica la ora 14.00, ora Romaniei.

Duminca la ora 1.00 urmeaza sa se deschida sectia nr. 58 din Tokyo (Japonia), dar si cele din Seul (Coreea de Sud) si Phenian (Coreea de Nord). Apoi, urmeaza tari ca Filipine, Malaysia, China, Singapore, Indonezia, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Turkmenistan, Uzbekistan, Pakistan.

Tot inaintea Romaniei vor deschide si sectiile din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abu Dhabi, Dubai, Iran, Rusia, Maroc, Etiopia, Irak, Kenya, Kuwait si Qatar.

Odata cu votul din tara noastra, va debuta votul si pentru romanii care se afla in alte 17 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Ultimele sectii de vot care se vor deschide vor fi cele de pe coasta de vest a Americii. Astfel, duminica la ora 19.00, ora Romaniei, se vor deschide sectiile de vot din Los Angeles, Las Vegas si Portland.

Statisticile de la ultimele scrutine arata o prezenta destul de scazuta la vot a romanilor din strainatate al caror numar este estimat, potrivit anumitor surse, la circa trei milioane de persoane. La alegerile generale din 2004 s-au prezentat la urne aproape 39.000 de romani de pe tot globul, in 142 de sectii de vot. Pentru referendumul vizand demiterea presedintelui Traian Basescu, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din strainatate. Pentru europarlamentare din noiembrie 2007 au votat numai 21.000 de romani, iar la cele mai recente alegeri legislative, in 30 noiembrie 2008, au votat 24.000 de romani.

Majoritatea voturilor romanilor din strainatate din 2008 s-au inregistrat in Spania, unde au votat 6.200 de romani, in Italia, unde 3.800 de romani si-au exprimat optiunea, in SUA, unde s-au inregistrat 2.500 de voturi si in Republica Moldova, unde au votat 2.300 de romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.