Politica 5 Iunie 2009 01:59
Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la Constanta, ca nu crede in lupta dintre PSD si PDL si nici ca social-democratii ar vrea sa paraseasca puterea dupa europarlamentare, transmite corespondentul NewsIn.
“Acum, toata parodia asta cu ei care se cearta cu Geoana, un lider de mucava al opozitiei, nu cred ca o mai crede nimeni. Parerea mea este ca nu o sa iasa de la guvernare pentru ca amandoi au interes sa stea la putere impreuna, pentru ca ei nu stiu decat un singur lucrur: sa foloseasca puterea pentru a intimida oamenii sa guverneze prin frica, prin santaj, prin hotie, prin folosirea unor parghii de constrangere a oamenilor. Oamenii astia nu se simt bine decat la putere pentru ca numai la putere le merge bine. O criza guvernamentala dezavantajeaza si pe Basescu si pe PDL si pe PSD si Geoana. Geoana, odata ce trece PSD in opozitie, cred ca o sa plece de la conducerea PSD in maximum o luna de zile, pentru ca singurul lucru care-l tine in viata e ca le-a dat de papica la baronii judeteni si locali, atata putina cate le-a dat”, a precizat Orban.

“Eu nu mai cred in aceasta comedie a luptei intre PDL si PSD. Basescu a spus ca si-a vazut visul cu ochii, adica sa readuca PSD la putere. Inseamna ca ne-au mintit cu impertinenta si nesimtire in 2004, cand si-au bagat in statut ca nu au voie sa faca Guvern cu PSD, era inamicul de moarte al PSD si al sistemului ticalosit. Dupa aia, sa ne spuna in 2008 ca si-a vazut visul cu ochii, este o adevarata sfidare la adresa alegatorilor de bun simt din Romania”, a declarat acesta, citat de NewsIn.

Orban a precizat ca declaratiile ulterioare ale ministrului Sarbu, ale lui Geoana si Basescu au confirmat faptul ca actualul guvern “s-a pus la cale inainte de motiunea de cenzura depusa in oct 2007 impotriva Guvernului liberal, care nu a trecut”.

Reprezentanti ai PSD au declarat marti ca exista in partid nemultumiri legate de colaborarea cu PDL si ca subiectul ramanerii la putere ar putea fi discutat dupa alegerile la PE. Senatorul PSD Alexandru Mazare, fratele primarului din Constanta, Radu Mazare, a declarat intr-o conferinta de presa ca mai multe filiale ale partidului sunt nemultumite de protocolul de guvernare si ca, dupa alegerile europarlamentare, conducerea PSD s-ar putea reuni la Constanta, unde va decide daca va rupe sau nu protocolul cu PDL.

Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a spus si el ca social-democratii ar trebui sa iasa de la guvernare dupa alegerile europarlamentare si sa faca "opozitie constructiva", excluzand insa varianta formarii unui nou Guvern impreuna cu liberalii.

"Eu sunt de parere ca trebuie discutat foarte serios acest lucru, daca are rost sau nu sa ramanem (la guvernare n.r.). Daca lucrurile nu vor functiona, eu cred ca trebuie sa facem o analiza foarte clara dupa aceste alegeri europarlamentare, sa vedem daca merita sau nu sa ramanem si ce avem de facut", a declarat liderul PSD, marti, la Realitatea FM. "Eu am fost impotriva acestei coalitii si sunt de parere ca ar trebui sa iesim de la guvernare", a nuantat liderul PSD, intrebat daca, in opinia sa, ar fi mai bine pentru PSD sa ramana sau sa iasa de la guvernare.

El a mai spus ca in PSD "sunt niste multumiri generale" in ceea ce priveste functionarea coalitiei. "Este evident ca discutam in interior despre faptul ca noi am intrat in coalitie sa ne aducem aportul pentru ca lucrurile sa functioneze in Romania, nu sa stam sa ne certam si sa discutam unul sau doi ani pentru niste numiri care nici nu au importanta pe fond", a declarat Vanghelie.

Si vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti seara ca social-democratii vor solicita, dupa alegerile europarlamentare, "o discutie asezata cu PDL", in care sa fie clarificat viitorul coalitiei guvernamentale, in contextul unor stari tot mai accentuate de nemultumire din interiorul PSD.

"Este o stare de nemultumire din ce in ce mai mare in PSD, din ce in ce mai multe filiale, si nu numai in filiale, ci si la centru, fata de atitudinea unor ministri PDL, atat fata de PSD, cat si fata de niste angajamente pe care ni le-am luat(...) Nemultumirea in PSD este foarte mare, numai ca noi incercam dupa europarlamentare sa avem o discutie articulata, o discutie asezata cu PDL-ul, o discutie serioasa despre guverare, despre relatiile in interiorul guvernarii", a spus Dragnea la Realitatea Tv.

"Ne asezam la masa mai racoriti, si noi si PDL-ul, si poate vedem ca avem mai multe lucruri care ne unesc, decat care ne despart. Daca nu, vorba lui Radu Berceanu, asta-i viata, nimeni nu depinde de nimeni", a adaugat el. Liderul PSD a mai spus ca nemultumirile se refera la faptul ca de la ministerele PSD, Educatie, Agricultura, Mediu sunt taiati banii, ceea ce nu s-ar intampla la ministerele PDL.

Declaratiile recente despre iesirea de la guvernare sunt parte a unei strategii prin care PSD incearca sa se delimiteze de greselile Guvernului, au declarat pentru NewsIn surse din partid, care nu exclud insa ca o discutie "serioasa" despre mentinerea coalitiei sa aiba loc, dar spre toamna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.