Politica 5 Iunie 2009 12:57
Perpetuarea neregulilor la procesele electorale derulate in ultimii 19 ani ii determina pe 52% dintre romani sa considere ca alegerile din Romania sunt fraudate, arata un sondaj comandat de Asociatia Pro Democratia.
Sondajul de opinie privind perceptia romanilor despre fraudarea alegerilor a fost realizat intre 24 si 27 mai 2009, de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) si comandat de Asociatia Pro Democratia (APD) si are ca principala concluzie neincrederea foarte mare a romanilor in corectitudinea alegerilor, se precizeaza intr-un comunicat.

Conform APD, printre principalele amenintari la adresa corectitudinii votului pentru alegerile europene de duminica se numara: restrangerea accesului reprezentantilor mass-media si al observatorilor in sectiile de votare si limitarea prin lege a acreditarilor la aria unui singur judet sau sector, turismul electoral si votul multiplu ca urmare a posibilitatii alegatorilor de a vota la orice sectie de votare din tara. APD atrage atentia ca premierul Emil Boc a facut o promisiune neindeplinita, de a adopta o Ordonanta de Urgenta privind sanctionarea penala a votului multiplu.

De asemenea, alte probleme ce pot aparea sunt legate de atmosfera de tensiune care va fi creata prin folosirea suplimentara a fortelor de ordine, masura anuntata de ministrul Dan Nica, refuzul Biroului Electoral Central de a interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot, dar si de absenta unor reglementari clare ale campaniei electorale privind valoarea materialelor ce pot fi distribuite si care cresc riscul folosirii mitei electorale (exemplu: tombole si concursuri pentru alegatori).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.