Nicolae Vacaroiu poate fi revocat din functia de presedinte al Senatului daca jumatate plus unu din numarul senatorilor se pronunta in acest sens, se prevede in proiectul de modificare al Regulamentului Senatului. Dupa luni de zile de batalii politice, senatorii Comisiei de modificare a Regulamentului au reusit sa intocmeasca un nou proiect de organizare si functionare a acestei Camere.

De departe, cea mai mare victorie a Aliantei este includerea in textul proiectului a modalitatii de revocare a presedintelui Senatului. Astfel, Comisia a stabilit ca presedintele poate fi revocat din functie daca acest lucru "este propus, in scris, de jumatate plus unu dintre senatori". Totodata, revocarea mai este posibila si la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, dar doar daca presedintele Senatului a incalcat Constitutia sau "a incalcat grav" prevederile Regulamentului Senatului si pe cel al sedintelor comune.

Comisia a mai stabilit ca propunerea de revocare se va depune la Biroul Permanent al Senatului, o singura data intr-o sesiune ordinara. In rest, senatorii si-au modificat propriul Regulament doar in cateva puncte, "uitand" cu desavarsire de mult disputatul chiul in masa al parlamentarilor. Chiar daca Alianta PNL-PD s-a batut cu pumnul in piept luni de zile ca-i va sanctiona pe chiulangii, prin introducerea in lege a unor sanctiuni severe, noul Regulament nu prevede nici o astfel de pedeapsa. In schimb, senatorii au legalizat votul prin corespondenta si au introdus obligativitatea membrilor Guvernului de a participa la lucrarile Senatului, daca li se solicita participarea. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.