Politica 3 Iunie 2009 18:04
Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca un numar de 89.373 cetateni romani din 24 de state membre UE si-au exprimat intentia de a vota in statul unde isi au domiciliul ori resedinta, dintre care cei mai multi se afla in Spania si Italia.
Potrivit AEP, in conformitate cu Directiva nr. 93/109/CE, cetatenii statelor member UE, domiciliati in alte state membre ale Uniunii decat in statul a carei cetatenie o detin, au dreptul sa voteze la alegerile pentru PE in statul de domiciliu sau resedinta.

In acest caz, cetatenii se pot inscrie pe listele electorale din statul in care locuiesc dupa care acestia sunt notificati autoritatilor electorale din statul a carei cetatenie o detin pentru a fi radiati din listele electorale.

Statele in care cei mai multi romani si-au manifestat dorinta de a vota la alegerile europarlamentare sunt Spania (49.317) si Italia (28.467).

Urmatoare pe lista este Marea Britanie, unde 3.555 de cetateni romani si-au manifestat dorina de a vota la europarlamentarele din 7 iunie, urmata la mica distanta de Ungaria, in care isi au resedinta/domiciliul 2.423 de romani dornici sa voteze. La coada liste de peste 1000 de romani care vor sa voteze se afla Germania, cu 1.414 de cetateni romani.

Inrestul tarilor din UE, romanii nu se vor prezenta in numar mare la votul din 7 iunie, astfel in Ciprul vor merge la vot 836 de romani, in Belgia 729, in Franta 708, Austria 592, Olanda 353, Grecia 188, etc.

La coada listei se afla Slovenia unde numai 5 romani si-au exprimat dorina de a vota la europarlamentare, urmata de Bulgaria, Estonia si Lituania, unde numai cate trei cetateni romani vor vota si Polonia - 2 cetateni romani, respectiv Cehia si Letonia unde doar un singur cetatean romani va alege viitori parlamentari de la Bruxelles.

Aceste informatii au fost transmise Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.