Cotidianul francez Le Figaro a publicat, in pagina sa electronica de ieri, un articol referitor la punerea sub acuzare a fostului presedinte Ion Iliescu pentru presupusul sau rol in "mineriada" din 1990, aratand ca senatorul, care risca inchisoarea pe viata, va incerca sa castige timp, transmite Mediafax.

Autorul articolului afirma ca "a sosit timpul ca Ion Iliescu, omul care a condus Romania timp de 11 ani, sa dea socoteala" pentru rolul sau "cat se poate de echivoc".

Le Figaro reaminteste ca fostul presedinte al Romaniei "a facut apel la minerii din Valea Jiului pentru a reprima o miscare de protest a opozitiei". Aceasta "expeditie punitiva", conform unor "surse medicale", s-a soldat cel putin cu 60 de morti si 740 de raniti, afirma publicatia franceza.

Ulterior, Iliescu le-a multumit minerilor pentru "simtul civic ridicat", relateaza Le Figaro, adaugand ca, in septembrie 1991, el s-a folosit de acelasi procedeu "pentru a-l constrange pe premierul Petre Roman sa demisioneze".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.