Politica 1 Iunie 2009 11:20
Monica Macovei a declarat sambata, referindu-se la lista intocmita de socialistii europeni cu cei 12 candidati indezirabili pentru PE, pe care a fost trecut si numele ei, ca nu crede ca a fost elaborata de PSE, ci de "PSD-urile europene ", care si-au pus pe lista "dusmanii".
"Nici nu cred ca a fost o decizie a Partidului Socialist European. Au venit cativa din PSD-urile europene si fiecare si-a pus dusmanul acolo, pe lista. Au zis <ca sa-mi fac subiect acasa>(..). Din cate stiu eu, sunt certati acolo, acasa", a spus Monica Macovei, pusa sa comenteze, la Realitatea Tv, demersul socialistilor europeni de a da publicitatii o lista care cuprinde 12 persoane despre care spus ca sunt indezirabile in PE.

"Un critic perpetuu al ritmului reformei in justitie din Romania dupa ce a fost detronata din pozitia de ministru al justitiei, doamna Macovei este o persoana controversata. Ea foloseste evenimentele externe ca o oportunitate de a-si critica tara si de a califica drept corupti politicienii opozanti", argumenteaza socialistii europeni motivele pentru care fostul ministru al justitiei a fost inclusa in acest top. "Se bucura de un puternic sprijin al PPE pentru pozitiile exprimate (aceasta familie politica a fost intotodeauna un critic puternic al Romaniei), fiindu-i acordat titlul 'Femeia Europei' in 2008, pentru presupuse merite in reforma justitiei in 2005-2006 (si nu 2007 sau 2008). Premiul a fost acordat de eurodeputatul PPE Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, presedinta AIPFE (Asociatia Internationala pentru Protectia Femeilor din Europa) si inmanat de Hans Gert Poettering, fostul lider al Grupului popularilor europeni in Parlamentul European", se mai scrie despre Macovei.

Vicepresedintele grupului socialistilor europeni din PE a declarat joi pentru NewsIn ca nu are cunostinta despre lista celor mai proaste 12 candidaturi la Parlamentul European, in care apare, la propunerea PSD - potrivit purtatorului de cuvant al PES, Julian Scola -, si Monica Macovei. "Nu stiu nimic despre aceasta lista", a spus Jan Marinus Wiersma, contactat telefonic in legatura cu cele 12 persoane calificate de partidul european din care face parte drept "candidati teribili" la europarlamentare, printre care se numara si fostul ministru roman al justitiei, Monica Macovei.

Numele Monicai Macovei a fost inclus pe lista "dupa discutii cu colegii nostri romani", a explicat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Partidului Socialist European, Julian Scola, care nu a dorit sa detalieze cui i-a apartinut selectia finala, spunand doar ca "este un document PES si a fost redactat de PES dupa consultari cu partidele membre". Scola a argumentat includerea lui Macovei pe lista spunand ca "unora li se va parea greu de inteles de ce cineva ar spune ca tara sa nu trebuie sa primeasca fonduri UE". La observatia ca Macovei a spus de fapt ca banii UE trebuie acordati Romaniei doar cu garantia ca vor fi folositi corect, Scola a replicat ca "nu aceasta este viziunea delegatiei PSD, care vede situatia altfel".

Delegatia PSD la PE este formata din zece europarlamentari si este condusa de Adrian Severin.
Corespondentul The Economist la Bruxelles scrie vineri ca fragmentul referitor la Monica Macovei din topul celor mai proaste 12 candidaturi la Parlamentul European suna ca si cum ar fi fost dictat de PSD si nu isi explica de ce PES a permis publicarea acestuia pe site-ul sau.
Tot vineri, Poul Nyrup Rasmussen, liderul socialistilor europeni, a evitat un raspuns transant la intrebarea daca o considera pe Monica Macovei indezirabila in Parlamentul European, spunand doar ca "nimeni nu are monopolul luptei impotriva coruptiei".

"Cred ca atunci cand se vorbeste de coruptie trebuie sa fii precis si cu grija. Nimeni nu are monopolul luptei impotriva coruptiei si trebuie sa fii foarte precaut cand zici ca toti ceilalti n-au dreptate si gresesc. Stiu ca multi altii lupta impotriva coruptiei la fel de puternic ca persoana pe care ati mentionat-o (n.r. - Monica Macovei). Va rog sa ganditi pozitiv (...). Stiu ca toti cei de aici lupta impotriva coruptiei si in cazul mentionat sunt chestiuni care au fost uitate. Sfatul meu este sa spui ceea ce faci si sa faci ceea ce spui", a declarat presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, care a fost intrebat la Timisoara daca el considera ca Monica Macovei este indezirabila in PE, fiind inclusa intr-o lista intocmita de PES cu "cele mai proaste candidaturi" pentru Parlamentul European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.