Politica 31 Mai 2009 17:42
Asociatia Romanilor din Italia protesteaza fata de indiferenta manifestata de candidatii romani la alegerile pentru Parlamentul European in privinta comunitatii romane din Italia și fata de intreaga diaspora, in general, potrivit unui comunicat al presedintelui ARI, Eugen Terteleac.
"Niciun candidat roman la aceste alegeri nu a venit in Italia, nici nu a transmis in vreun discurs public mesaje catre romanii care traiesc in strainatate. Constatam ca, daca pana acum politicienii romani veneau doar in preajma alegerilor in diaspora, acum nici macar acum nu se mai deranjeaza. Indiferenta este totala, desi aceste alegeri ne intereseaza mai mult poate decat cele pentru Parlamentul roman sau pentru presedintele Romaniei", potrivit comunicatului, relateaza NewsIn.

Textul subliniaza ca "Parlamentul European este cea mai buna tribuna de unde pot fi aparate drepturile romanilor din diaspora, unde se pot crea legaturi directe intre politicieni si partide din diferite state".

Asociatia considera ca romanii din diaspora nu mai sunt interesanti pentru politicieni. "Poate pentru ca la ultimele alegeri au fost putini romanii care au votat in strainatate. Motivele pentru care au votat putini se stiu - sectii de votare insuficiente, lipsa de informatie, lipsa de interes", subliniaza comunicatul.

"Politicienii se mandreau odata in fata electoratului din tara cu procentele obtinute in strainatate, desi poate numarul voturilor era mai mic intr-o tara ca Italia decat la o sectie de votare dintr-un sector al Bucurestiului. Sa ne amintim de titluri ca "Romanii din Italia au votat cu X", "Romanii din Italia il vor presedinte pe Y", "Diaspora a votat cu partidul Z", care erau fluturate in fata maselor de votanti din tara. A fost promis vot prin corespondenta, vot electronic, 20.000 euro de caciula, sustinere pentru proiectele asociatiilor. Acum nici sa ascultam promisiuni nu mai suntem potriviti. Avem doi parlamentari ai diasporei. Cu ce au fost intr-adevar utili celor care i-au votat?", se intreaba presedintele asociatiei.

"Din cauza indiferentei cu care sunt tratati de Bucuresti, romanii din Italia incep sa se regaseasca mai degraba in formula de italieni nascuti in alta parte, pentru ca, in aceasta campanie electorala, foarte multi politicieni italieni au curtat comunitatea romaneasca", avertizeaza ARI.

Comunicatul ii indeamna pe romanii din Italia sa voteze cu candidatul pe care l-au auzit vorbind despre problemele romanilor din Italia, in caz contrar sa voteze alb.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.