Politica 31 Mai 2009 15:18
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat vineri ca relatiile Romaniei cu Federatia Rusa, Ucraina si R. Moldova sunt "aproape de vrajmasie", caracterizandu-le ca fiind "un inghet si o raceala deosebita", si spune ca de vina ar fi si politica "destul de inabila" din ultimii ani a Bucurestiului.
"Exista in mod cert un inghet si o raceala deosebita, si eu spun contraproductiva, in relatia dintre Romania si toti vecinii de la Rasarit si Moldova si Ucraina si Rusia. Si acest lucru nu este un lucru favorabil Romaniei si, intr-un fel, nici asta nu a fost intelegerea pe care am avut-o atunci cand am intrat in NATO si in UE. A fost intotdeauna ideea unei anumite relatii de legatura intre extremitatea estica a NATO si UE, reprezentata de Romania, si spatiul rasaritean", a afirmat presedintele PSD, Mircea Geoana intr-o interventie la Realitatea FM.

Geoana mai spune ca este "convins" ca ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a discutat cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe tema tezaurului romanesc, dar acuza deteriorarea relatiilor cu Federatia Rusa din ultimul timp. "A vorbit si despre tezaur, nu putea sa nu vorbeasca (...) Domnul Diaconescu nu face altceva decat sa isi faca in mod corect datoria si este un foarte bun diplomat si un politician de foarte buna calitate. Problema este ca de ceva timp relatiile cu Federatia Rusa, cu Ucraina si cu Moldova sunt intr-o faza aproape de vrajmasie", a mai afirmat Mircea Geoana raspunzand astfel la acuzatiile MAE rus, potrivit carora Diaconescu ar denatura faptele atunci cand spune ca la intalnirea din februarie de la Moscova s-a discutat despre reluarea negocierilor privind tezaurul romanesc, transmite NewsIn.

Totusi, Geoana spune ca e posibil ca politica externa "destul de inabila" a Bucurestiului din ultimii ani sa fie "contraproductiva" in relatiile externe cu vecinii din est. "Eu nu am vazut niciodata un astfel de baraj de atacuri impotriva Romaniei si poate ca si dansii au o politica putin mai ofensiva, dar cred ca si din partea Bucurestiului in ultimii ani de zile - o politica externa destul de inabila, si cred ca incepe sa fie contraproductiva", a mai spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.