Politica 29 Mai 2009 13:48
Lideri si reprezentanti ai UDMR din Covasna s-au adunat, joi, in fata Prefecturii Covasna, pentru a marca sediul institutiei cu o pancarta de doliu pe care era scris in limba maghiara: Si din aceasta institutie a fost indepartat un conducator de etnie maghiara.
Actiunea urmeaza sa fie continuata si la celelalte institutii descentralizate din judet unde au avut loc astfel de schimbari, transmite corespondentul NewsIn.

Am inceput azi o actiune si o sa punem cate o tablita de doliu la fiecare institutie identificata, am inceput cu Institutia Prefectului si o sa pichetam fiecare institutie din oras. Mergem la Inspectoratul Scolar, apoi la AJOFM, Finante, DJT, pentru ca glasul populatiei asta ne cere”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Covasna (CJ), Tamas Sandor.

Reprezentantul UDMR a mentionat ca, in ultimele trei luni, au fost sesizati de mai multi cetateni, din partea institutiilor, bisericilor traditionale maghiare sau primariilor, ca trebuie luate masuri impotriva indepartarii directorilor maghiari din fruntea deconcentratelor.

Primarul din Sf.Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat ca actiunea demarata de UDMR este de protest impotriva schimbarii directorilor si fata de nerespectarea proportionalitatii etnice in secuime, lucru pe care nu-l vor accepta niciodata.

Dincolo de aceasta amaraciune (a schimbarii directorilor, n.r.) eu imi exprim bucuria si multumesc celor doua partide ca au facut acest gest si au trezit din nou la realitate secuii din Tinutul Secuiesc, si toata lumea in acest moment - si cei care in urma cu doi - trei ani stateau comod ca lucrurile sunt in regula in Romania - acum isi da seama ca nu sunt in regula lucrurile, ca acest sistem care ne guverneaza este unul antimaghiar, ca exista o atitudine prin care un om maghiar este de rangul doi, ca cineva doar pentru ca este roman poate sa ocupe o functie publica, ceea ce nu poate sa obtina un maghiar, chiar daca este mult mai bun si mai bine pregatit (...) acum toata lumea simte ca am avut dreptate: ultima solutie nu este inca o Revolutie, ci autonomia pentru Tinutul Secuiesc”, a spus primarul Antal Arpad. El a subliniat ca nu se vor opri si vor protesta pana cand aceasta problema se va rezolva, fie prin obtinerea autonomiei, fie altfel.

Contactat telefonic, prefectul Codrin Munteanu nu a dorit sa comenteze gestul politicienilor maghiari, avand in vedere ca astazi se sarbatoreste Ziua Eroilor, subliniind ca este o zi de sarbatorire a eroilor si nu este potrivit sa dezbata acest subiect. Pe de alta parte, Munteanu a remarcat ca reprezentantii locali si judeteni au fost absenti de la manifestarile dedicate Zilei Eroilor in municipiul Sf.Gheorghe.

Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a calificat actiunea liderilor maghiari drept un “gest de prost gust”, “o prostie”, atragandu-le atentia celor de la UDMR ca astfel de placute mortuare ar putea avea Uniunea dupa ce apar rezultatele la alegeri.
UDMR nu intelege sau se face ca nu intelege ca este forta politica, ca a fost la putere si acum este in opozitie. Orice formatiune politica are ciclicitate, asta e. Cand vor fi la guvernare isi vor pune oamenii politic, oricum erau functii politice si pana acum. Sa nu mai invoce motive etnice, e forta politica si sa se comporte ca atare. Iar cu placutele astea mortuare, se joaca cu focul, ajungem la vorba “cine zice, ala e”, se poate intoarce si sa le apara lor dupa alegeri”, a declarat Horia Grama.

La nivelul judetului Covasna, PSD si PDL si-au impartit egal posturile de conducere din deconcentrate, efectuand mai multe schimbari ale directorilor generali si adjuncti. Din randul directorilor maghiari de institutii, cele doua partide de la guvernare i-au pastrat printre altii pe sefii Inspectoratului Scolar, Inspectoratul Teritorial in Constructii, Directia Sanitar Veterinara, Oficiul Concurentei, sustinuti inainte de UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.