Politica 29 Mai 2009 14:03
Grupul deputatilor PSD+PC a acuzat-o pe Roberta Anastase (PD-L), presedintele Camerei Deputatilor, ca abuzeaza de functia pe care o detine pentru a promova initiative de partid, cum ar fi trecerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni in subordinea premierului.
"Doamna Roberta Anastase abuzeaza de calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor si se foloseste de structurile institutiei pentru a transmite informatii despre initiative personale cu un profund caracter electoral. Daca are opinii, doamna Anastase poate sa le transmita in nume propriu. Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor nu o indreptateste pe doamna Anastase sa vorbeasca, fara consultarea Biroului Permanent, in numele tuturor deputatilor", se arata intr-un comunicat al grupului deputatilor PSD, dat joi publicitatii.

Nemultumirea pesedistilor a fost generata de un comunicat de marti al Directiei pentru Relatii Publice a Camerei, care prezenta subiectele abordate de Roberta Anastase, in calitate de presedinte al Camerei, cu reprezentantii comunitatilor romanesti din Spania si reda declaratiile de presa ale acesteia de dupa intalnire, in care s-a pronuntat pentru trecerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din subordinea Ministerului Afacerilor Externe in aceea a primului-ministru. Deputatii PSD o invita pe Anastase sa faca asemenea propuneri in cadrul sedintelor de partid din PDL, nu in numele Camerei. "O asemenea propunere insa nu poate fi facuta din pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor, atata timp cat nu a fost discutata niciodata de aceasta, nici in comisii si cu atat mai putin in plen", se spune in comunicatul PSD.

Deputatii social-democrati au obiectii si din perspectiva redactarii comunicatului Robertei Anastase, fiind iritati de folosirea sintagmei "seful Legislativului". "Ii amintim ca Legislativul, expresie a puterii suverane a natiunii nu are niciun sef, iar deputatii si senatorii reprezinta in mod egal vointa celor care i-au ales", sustin pesedistii care apreciaza ca lipsa de experienta a lui Anastase nu scuza asemenea erori.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat marti ca doreste infiintarea unei comisii parlamentare care sa se ocupe de problemele romanilor care traiesc si muncesc in afara granitelor, care sa fie corelata cu Departamentul romanilor de pretutindeni.

Presedintele Camerei Deputatilor a avut marti o intalnire cu reprezentantii comunitatilor romanesti din Spania, prilej cu care i-a anuntat pe acestia ca, in acest an, Congresul romanilor de pretutindeni va fi organizat sub patronajul Camerei Deputatilor. "Una dintre temele pe care doresc sa le introduc pe agenda Congresului se refera la un cadru legislativ unitar privind romanii care traiesc in afara granitelor tarii. Cred ca este o tema importanta si care permite o institutionalizare a mecanismului de relationare cu romanii din strainatate", a precizat Roberta Anastase, la finalul discutiilor care au durat aproximativ o ora.

Anastase a spus ca va discuta cu colegii sai din Parlament cu privire la infiintarea unei comisii parlamentare care sa se ocupe de problemele romanilor care traiesc in afara granitelor tarii si care sa fie corelata cu Departamentul romanilor de pretutindeni. De altfel, presedintele Camerei Deputatilor doreste ca Departamentul pentru romanii de pretutindeni sa fie transferat de la Ministerul Afacerilor Externe, unde se afla acum, in subordinea directa a primului ministru. "Avem nevoie de aceste institutii, de forta lor, astfel incat sa gasim o rezolvare coerenta pentru problemele romanilor din afara granitelor tarii. Traiesc foarte multi romani in afara granitelor tarii. Din estimari, sunt peste zece milioane de oameni. Lor trebuie sa ne adresam printr-o politica coerenta si puternica", a explicat Anastase resorturile unei astfel de solicitari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.