Conducerea Uniunii Civice Maghiare (UCM) a decis, intr-o sedinta marti seara, sa sprijine Consiliul National Secuiesc (CNS) in demersul sau de a inainta catre Parlament proiectul de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, informeaza Mediafax. Dupa ce parlamentarii UDMR au raspuns negativ solicitarii CNS de a depune la Parlament acest proiect de lege, acum organizatiile locale ale UCM vor face demersuri pe langa parlamentarii Uniunii din fiecare judet de a depune individual acest proiect de lege.

Presedintele UCM Gazda Zoltan a declarat ca, prin decizia de a nu depune in Parlament proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc, UDMR a demonstrat ca serveste propriile interese si pe cele ale Guvernului, nu ale comunitatii maghiare. Gazda a apreciat ca "prin astfel de decizii criminale si pacatoase este tradata natiunea maghiara".

Refuzul UDMR

Parlamentarii UDMR au hotarat sa nu depuna in Parlament proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc. Deputatul UDMR Marton Arpad declarase ca parlamentarii Uniunii considera ca in prezent prioritar pentru aceasta formatiune este proiectul de lege a minoritatilor nationale, iar Uniunea trebuie sa se concentreze pe aceasta problematica, nu pe proiectul de lege al CNS.

Marton a precizat ca proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc oricum nu poate fi depus in Parlament deoarece contine foarte multe greseli, iar in forma actuala a fost deja respins de Parlament anul trecut. Potrivit deputatului UDMR, dupa ce proiectul de lege a minoritatilor nationale va fi adoptat, atunci urmatoarea problema care trebuie rezolvata este cea a descentralizarii, a adoptarii unei legi in acest sens. CNS a luat la cunostinta "cu indignare" decizia UDMR si a apreciat ca refuzul va avea consecinte grave asupra luptei pentru autonomie a Secuimii, deoarece este vorba de un act in urma caruia persoane de nationalitate maghiara contribuie "la pastrarea starii de subjugare, de lipsire de drepturi la care este supusa Secuimea de 85 de ani".

Scrisoare catre Papa Benedict al XVI-lea

Liderii UCM a mai decis sa trimita o scrisoare catre Papa Benedict al XVI-lea pentru a-i solicita sprijinul in lupta pentru autonomie si pentru intarirea principiului subsidiaritatii. De asemenea, UCM va trimite, la initiativa organizatiei din Sfantu Gheorghe, cate o scrisoare premierilor tarilor membre UE, prin care va initia "repararea urmarilor deciziei de la Trianon si garantarea formelor de autonomie pentru minoritatile nationale". Gazda Zoltan, citat de Mediafax, a precizat ca Uniunea vrea ca aceste prevederi sa reprezinte o conditie pentru aderarea Romaniei la UE.

La sedinta de marti seara, conducerea UCM a dezbatut si avantajele faptului ca parlamentarii partidului ungar FIDESZ sunt membri ai Parlamentului European, dar si consecintele Legii minoritatii nationale. Conducerea UCM este de parere ca in Legea minoritatilor nationale ar trebui introdus statutul de autonomie teritoriala sustinut de CNS si statutul de autonomie personala si culturala promovat de Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Totodata, UCM apreciaza ca acest proiect de lege este antidemocratic, antinational, anticonstitutional si reprezinta mai mult interesele Guvernului decat pe ale comunitatii maghiare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.