Politica 29 Mai 2009 12:47
Autoritatea Electorala Permanenta va demara procedurile pentru achizitionarea unui nou soft, care va fi destinat descoperirii unor posibile voturi multiple la alegerile pentru PE, dupa ce Guvernul a adoptat miercuri o OUG prin care obliga AEP sa faca aceasta verificare.
Vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, a precizat pentru NewsIn ca soft-ul pentru descoperirea votului multiplu va fi un altul decat cel achizitionat la 27 mai, de la Siveco Romania, pentru centralizarea rezultatului alegerilor europarlamentare, in valoare de 340.000 euro, fara TVA.

Procedurile pentru achizitionarea noului soft vor fi demarate dupa ce Guvernul va aloca pentru AEP sumele necesare in acest sens.Procedura tehnica de verificare a votului multiplu se va face prin confruntarea codurilor numerice personale ale votantilor din listelor electorale permanente si suplimentare.

Obligatia de a verifica aceste listele electorale, dar si de a sesiza organele de urmarire penala in cazul in care se descopera indicii privind savarsirea unor infractiuni la alegerile pentru PE, revine AEP conform unei OUG aprobate in sedinta de Guvern de miercuri. In acest sens Biroul Electoral Central preda AEP dosarele cuprinzand listele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare dupa desfasurarea votarii.

"Existand riscul turismului electoral, existand riscul ca unele persoane sa aiba tentatia de a vota in mai multe sectii de votare am inclus obligativitatea verificarii de catre Autoritatea Electorala Permanenta a listelor electorale printr-un soft specializat care va identifica imediat persoanele care voteaza in doua sectii de votare din aceasta tara(...) Sanctiunea este cea prevazuta cu inchisoarea” a declarat miercuri primul-ministru Emil Boc.

340.000 euro ne costa softul pentru europarlamentare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.