Politica 29 Mai 2009 10:34
Fostul ministru al justitiei Monica Macovei este una dintre personalitatile feminine cu recomandari puternice in combaterea coruptiei care se straduiesc sa fie alese in PE, in mijlocul unei campanii electorale care in unele tari are in centru farse, scandaluri si populisme, scrie Euobserver.
Fostul procuror si fostul minisitru al justitiei este a doua pe lista PDL. Macovei, care a ajutat la reforma administratiei romanesti inainte de aderarea la UE, si-a concentrat campania pe combaterea coruptiei in Romania, scrie publicatia europeana, conform NewsIn. Totusi, se va astepta de la ea sa combata abuzurile de la Bruxelles, daca este aleasa.

Alaturi de Macovei, judecatoarea franceza de origine norvegiana Eva Joly, care candideaza pe lista verzilor francezi, tine prima pagina a ziarelor din tarile nordice criticand sistemul judiciar european si standardele democratice. "Silvio Berlusconi este periculos, iar Nicolas Sarkozy are porniri autoritare", a declarat ea unui cotidian danez. "Europa nu poate functiona cu doua tari, Franta si Italia, care au sisteme judiciare disfunctionale". In activitatea ei de judecator, Joly a jucat un rol esential in expunerea coruptiei la nivel inalt la gigantul petrolier francez Elf Aquitaine.

La randul ei, candidata italiana de centru stanga Rosaria Capacchione, o jurnalista care a scris mult despre Camorra, cere o initiativa europeana impotriva crimei organizate, dupa modelul resurselor puse la bataie pentru serviciile antitrust.

Contabila Marta Andreasen s-a alaturat partidului eurosceptic britanic UKIP. Andreasen, care a denuntat neglijentele Comisiei Europene in domeniul financiar si a fost data afara in 2004, nu a reusit sa isi atraga prea multe publicitate.

Parlamentul European este dominat de barbati, doar 244 (31%) din actualii sai membri fiind femei, scrie cotidianul austriac Der Standard, remarcand caurmatorii doi presedinti ai PE vor fi barbati.

EUobserver
mai scrie ca aceste patru reformatoare contrasteaza puternic cu prezentele exotice de pe listele pentru europene dintre care niciun articol al presei straine nu o omite pe Elena Basescu, "glamour girl".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.