Politica 27 Mai 2009 04:39
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, marti, ca recesiunea economica globala va dura intre doi si cinci ani si ca nu sunt semnale ca economia mondiala se va relansa spectaculos in perioada urmatoare, transmite NewsIn.
Presedintele PSD a mai spus ca Romania are si puncte slabe in fata crizei economice, dar si puncte tari. Referindu-se la punctele slabe, Geoana a spus ca "lipsa de viziune strategica in investitiile publice" este un punct slab si a subliniat ca nu spune acest lucru "cu o nota politica".
Potrivit lui Geoana, un punct tare este ca Romania are o dependenta redusa de exporturi in comparatie cu alte tari central-europene, iar un altul il reprezinta ponderea scazuta a creditului neguvernamental al Romaniei, de 39% din PIB, fata de alte tari UE unde ajunge la 70-80%.

"O dependenta mai mica de importul de energie este iar un lucru bun", a spus Geoana. "Avem o suprataxa de tip politica externa pe care o platim fiecare dintre noi de cativa ani de zile din cauza relatiilor reci si, in ultima perioada, de-a dreptul catastrofale cu vecinii de la Rasarit", a tinut sa puncteze insa Geoana.

"Punctele slabe sunt aceste deficite foarte mari, desi sunt in corectie destul de accelerata" a indicat Geoana si a mentionat deficitul bugetar de 5,3% in 2008, un deficit de cont curent de 10,3% pe 2008.

Geoana a amintit de sectorul agriculturii si a spus ca "este o zona in care, din pacate, nici acest nou Guvern nu a reusit sa aduca resursele care ar fi trebuit sa fie aduse rapid", pentru ca "agricultura este un sector in care, daca investesti astazi, intr-un trimestru-doua-trei sau maxim patru trimestre ai rezultate".

Presedintele PSD a spus ca "din pacate, incercarea de a aduce bani suplimentari pentru ingrasaminte, a fost blocata la Bruxelles" si ceea ce a obtinut ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, o suplimentare partii de cofinantare romaneasca la subventia europeana, nu a gasit resurse la Ministerul Finantelor. "Din pacate, nici discutia despre irigatii si despre banii pentru evitarea secetei care se anunta, nu a gasit ecou", a continuat Geoana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.