PSD este pregatit sa nu se risipeasca nici un vot. Pentru asta, duminica, se vor putea folosi masinile institutiilor de stat, iar acolo unde mobilizarea nu va fi indeajuns de bine facuta, primarii si prefectii isi vor pune la dispozitie masinile personale. Cine nu vrea sa voteze sau mai are dubii asupra preferatului la presedintie va fi luat in autocare, autobuze, microbuze, dube si dus la vot. Mai cu forta sau momiti, oamenii trebuie sa ajunga la sectia de votare. Acolo vor avea altii rolul de a-i indruma sa voteze cu cine trebuie, cu cine altcineva decit cu Adrian Nastase?! Niciodata in istoria alegerilor din Romania n-a mai fost o asemenea mobilizare. PSD se pregateste de alegeri cu motoarele turate la maximum. O asemenea actiune nu se justifica insa atita vreme cit sectiile de votare sint destul de apropiate de domiciliul votantilor. Cu toate acestea, daca poti sa-l duci pe alegator cu masina, in ziua votarii, si sa-i susuri si cite ceva la ureche, nu strica. PSD este pregatit sa desavirseasca operatiunea "Autobuzul" lansata in primul tur. Toate babele obosite, toti somerii patriei, toti cei pe care, in restul timpului, nimeni nu-i ia in seama vor trai o zi mare duminica: ziua in care domí prefect ii va lua cu masina din fata casei pentru un vot pro-PSD.

Autoturisme de la Romsilva ajuta PSD-ul

Conform unei completari la adresa 197 din 2.12.2004 emisa de Consiliul Judetean al PSD Hunedoara, programul dupa care s-a desfasurat simularea pentru staff-urile electorale ale PSD a fost urmatorul: orele 8.00-9.00 - toate comunele au raportat telefonic la sediul organizatiei judetene a PSD prezenta echipelor de mobilizare la vot. Orele 9.00-10.00 - toate orasele si municipiile au raportat telefonic la sediul organizatiei judetene PSD prezenta echipelor de mobilizare la vot. Telefoanele de contact au fost foarte clar specificate in adresa trimisa in teritoriu. Tot in completarea adresei se atrage atentia organizatorilor ca echipele sa se mobilizeze in fata sectiilor de vot si sa se raporteze la judet numele soferilor si numerele de inmatriculare ale autovehiculelor care au participat la simulare si care vor fi prezente in ziua votului. Dupa raportarea prezentei, fiecare echipa si-a incetat activitatea. Raportarile la organizatia judeteana au fost facute de persoana care coordoneaza activitatea la nivel local.
La simulare au participat si directorii unor directii descentralizate. La cele mai multe institutii ale statului, in intervalul orar al simularii sefii nu au fost de gasit. Am sunat la Directia de Sanatate Publica, Casa de Asigurari de Sanatate, Directia Silvica, Directia de Finante Publice de unde am primit acelasi raspuns: "Seful lipseste momentan, reveniti sau lasati un numar de telefon sa va contacteze". Mai multi sefi ai directiilor descentralizate au fost vazuti in teritoriu, in campanie electorala, in timpul programului. Nici una dintre secretare nu a confirmat un eventual concediu al sefului.

Singurul care a precizat ca se afla in concediu fara salariu, aprobat de ministrul Tanasescu, este Vasilica Rusan, directorul Directiei de Finante Publice Hunedoara. La simulare au participat si autovehicule puse la dispozitia partidului de catre institutiile publice. La sediul Consiliului Judetean al PSD Hunedoara au fost semnalate masini ale Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, care incarcau materiale propagandistice. Contactat telefonic, directorul institutiei, Ioan Daneasa, a sustinut ca nu stie despre ce este vorba, dar ne-a cerut sa-i precizam numerele de inmatriculare pentru a lua masuri impotriva soferilor. Liderii PSD Hunedoara au refuzat sa discute cu reprezentantii mass-media despre simularea de ieri si in special cu cei ai cotidianului "Evenimentul zilei". Intrebat despre implicarea in campania electorala a unor functionari publici si a masinilor institutiilor publice, reprezentantul Prefecturii Hunedoara, subprefectul Simion Molnar a declarat ca "orice ajutor in campania electorala este bine venit, dar nu in timpul serviciului. In ceea ce priveste folosirea masinilor, nu stiu ce sa va spun. Nu este normal, dar trebuie sa verific". Prefectul judetului, Victor Vaida, totodata seful local al PSD, nu a fost prezent in judet, fiind chemat la Bucuresti.

Victor Vaida, prefect PSD: "Fiecare sectie de vot sa fie dotata cu vehicule"

Dupa ce ieri publicam documentul prin care li se explica pesedistilor hunedoreni ce trebuie sa faca in ziua alegerilor pentru a-i asigura lui Nastase succesul in turul ll, astazi va prezentam o alta dispozitie scrisa, datata 4 decembrie, cu doua zile mai tirziu decit prima, semnata tot de Victor Vaida, presedintele PSD Hunedoara si prefect al judetului. In aceasta versiune a ordinului le sint comunicate subalternilor detalii legate de modul in care trebuia sa se desfasoare simularea de ieri si, implicit, de felul in care trebuie sa actioneze cele 530 de echipe de mobilizare la vot pe care partidul le va avea la datorie duminica.

Cea de-a doua adresa incepe cu o exprimare parca desprinsa de pe vremea comunistilor: "Avind in vedere ultimele evolutii politice, mobilizarea la vot a membrilor si simpatizantilor PSD arondati fiecarei sectii de vot, si in special celor care s-au prezentat la vot in primul tur de scrutin, este cheia succesului nostru in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale". In afara de detalii organizatorice, documentul nou aparut subliniaza inca o data ca "fiecare sectie de vot sa fie asigurata cu vehicule".
Cu toate ca, la prima vedere, este mai putin spectaculoasa decit prima dispozitie scrisa, cea din urma il discrediteaza pe presedintele PSD Hunedoara, Victor Vaida. La aparitia primului document, acesta a declarat ca nu stie despre ce e vorba, sustinind ca nu-si poate aminti chiar tot ce semneaza. Apoi a declarat unui ziar local ca nu a semnat un asemenea document, insinuind ca ar fi vorba despre un act falsificat. Ieri a aparut insa varianta "imbunatatita" a dispozitiei scrise, semnata de acelasi Victor Vaida. Presedintele PSD Hunedoara nu a putut fi contactat pentru declaratii.

Sesizare la BEJ

Gheorghe Pogea, presedintele PD Hunedoara, spune ca, din cauza semnalelor clare conform carora PSD intentioneaza sa incalce si la al doilea tur de scrutin legea electorala, va sesiza Biroul Electoral Judetean si, cel mai probabil, Alianta D.A. va proceda la fel si la nivel central. "Nu poti forta o persoana sa se prezinte la vot. Actiunile PSD tocmai asta doresc. Neprezentarea la vot este, pina la urma, tot o forma de exprimare a unei atitudini politice. Pentru persoanele care nu pot ajunge la sectii exista alte modalitati: urna mobila si transportul in comun organizat de autoritatile publice locale. Un partid sa vina sa duca oamenii la sectii, asta e prea de tot! In plus, evenimentele din ultimele zile imi creeaza convingerea ca, mai ales la tara, nu este asigurat secretul votului, o alta modalitate prin care PSD ii influenteaza ilegal pe alegatori. Practicile lor sint nepermise", a adaugat Pogea.


Primarul isi pune masina la dispozitie

Pesedistii constanteni au organizat ieri o simulare a alegerilor de duminica viitoare dupa ce saptamina trecuta au mai facut una. Presedintele filialei municipale a PSD, Gelu Dae, a declarat ca simularea s-a desfasurat pe doua sectiuni, de la sediul judetean al partidului. Mai intii s-a discutat prin telefon cu fiecare om al PSD din cele 517 sectii de votare, spune Gelu Dae. "Au fost unele mici nemultumiri, dar doar trei au renuntat". S-a discutat apoi despre facilitarea transportului pentru alegatorii de la sate care locuiesc departe de sectia de votare si s-a intocmit chiar si un grafic. Potrivit lui Gelu Dae, s-a stabilit ca "oamenii care vor dori sa mearga la vot vor fi transportati cu masina personala a primarului PSD sau a responsabilului zonal al partidului". Presedintele filialei Constanta a PSD a adaugat ca "este posibil ca alegatorii sa fie dusi la vot si cu masinile de transport scolar, doar sint ale primariilor, nu?". (Leila Florescu)

"A decurs bine"

"Simularea in judet a decurs bine", ne-a spus presedintele PSD Gorj, Florin Circiumaru. Acesta a precizat ca nu au fost probleme deosebite. "A fost vorba de reprezentarea partidului in sectiile de votare, nu de altceva. Nu stiu nimic despre autobuze cu alegatori care vor veni sa voteze in Gorj", a mentionat Circiumaru. Totusi, la alegerile de pe 28 noiembrie, la Sectia de votare nr. 290 din comuna Telesti, pe listele suplimentare au fost inregistrati 46 de alegatori aflati in tranzit, toti insa cu domiciliul in Drobeta-Turnu-Severin. "Au fost excursionisti si s-au oprit sa voteze", a sustinut Florin Circiumaru. (Alin Ion)

PSD Bacau a cotit-o

Simularea votului, pregatita pentru ieri si in judetul Bacau de catre PSD, a fost abandonata, dupa ce procedura a fost deconspirata de presa. Reprezentantii partidului au recunoscut ca a existat o mobilizare generala pentru ziua de ieri, la nivelul PSD-ului local, dar au ambalat demersul intr-o banala chestiune organizatorica. Nicolae Ciocan, secretarul PSD pe judet, s-a aflat inca din zori la sediul formatiunii politice si ne-a declarat ca toata operatiunea de simulare s-a redus la telefoanele pe care cei de la judet le-au dat in teritoriu. "A fost o mobilizare generala, dar cu intentia de a ne asigura ca presedintii organizatiilor locale si reprezentantii nostri in sectiile de votare sint la datorie, stiu unde sa mearga duminica si ce au de facut. Am verificat inclusiv daca ei cunosc prevederi importante din legea electorala", ne-a dat asigurari Nicolae Ciocan.
Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau si unul dintre sefii judetenei PSD, spune ca totul s-a redus la o instruire facuta de la nivel judetean catre presedintii de organizatie si membrii din sectiile de votare. "Nu este o masura ilegala, ci una de organizare, luata la nivel de partid", ne-a declarat Benea, care s-a rezumat sa comenteze practica de a duce alegatorii la urne, in ziua de vot, cu mijloace puse la dispozitie de PSD, ca pe o "modalitate a fiecarui partid de a mobiliza alegatorii". (Nicoleta Bichescu)

Alianta: "Operatiuni de tip paramilitar"

Reprezentantul staff-ului de campanie al Aliantei, Cozmin Gusa, a ramas surprins de lejeritatea cu care membrii PSD vorbesc despre intentiile de fraudare a alegerilor si despre incalcarea a legii electorale. "Exista o incadrare juridica pentru aceste fapte. Toate sint penale", a reactionat Cozmin Gusa dupa ce a auzit de planurile privind transportul gratuit pus la dispozitie alegatorilor de membrii PSD. Intrebat daca Alianta isi va mobiliza activistii de partid pentru actiuni similare, Gusa a infirmat categoric. "Actiunile noastre se incheie in ultima zi de campanie, asa cum este legal. Singurul mod de a atrage lumea la vot este prin mesaje de campanie sau prin indemnuri directe facute pe strada de militantii nostri", a precizat Gusa.

El a transmis un protest scris in care avertizeaza "organele abilitate ale statului - BEC, Politia si Parchetul General - sa se autosesizeze si sa ia masurile prevazute de lege impotriva tentativelor de frauda electorala ale PSD. Potrivit Aliantei, legea electorala (art. 97, lit. r si 75, alin. 2) califica drept contraventie "continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor, la sediul sectiilor de votare, sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid, o anumita alianta politica, alianta electorala sau un candidat independent". "Mai mult, prin art. 102, alin. 1 al aceleiasi legi, acordarea de foloase materiale pentru a determina cetatenii sa voteze pentru un anumit candidat este calificata drept infractiune. Or, facilitarea transportului alegatorilor catre sectiile de votare reprezinta, fara indoiala, un folos de natura materiala asigurat de PSD cetatenilor, cu conditia ca acestia sa opteze pentru candidatul la presedintie din partea Uniunii PSD+PUR", se arata in comunicatul Aliantei. "PNL si PD someaza conducerea PSD si pe presedintele acestui partid, Adrian Nastase, sa dispuna, printr-un anunt public, anularea acestor operatiuni de tip paramilitar ce contravin atit legilor Romaniei, cit si angajamentelor asumate de PSD privind respectarea regulilor democratice la scrutinul din 12 decembrie", adauga Alianta.