Politica 27 Mai 2009 11:48
Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Forumul Economic Europa-Rusia, ca exista un grad de neincredere in ceea ce priveste Rusia, mai ales dupa "atacul masiv militar asupra Georgiei" din 2008 si criza gazului natural de la inceputul anului 2009, dar ca trebuie ca UE si Rusia sa coopereze.
Impreuna trebuie sa construim nu “sfere de influenta”, ci “sfere de incredere”, care sa ofere fiecarei parti garantiile necesare privind securitatea. Nu in ultimul rand, impreuna putem crea conditiile necesare pentru continuarea si sporirea cooperarii economice, ambii parteneri avand o nevoie stringenta de modernizare si dezvoltare economica.”, a spus Basescu in discursul de deschidere a lucrarilor Formului Economic Europa-Rusia. Seful statului a declarat ca Rusia este cel mai mare si cel mai important vecin al UE, dar si "cel mai solicitant" si ca lista divergentelor este "extrem de lunga".

"Fidela vocatiei sale multilaterale, UE va trebui sa se straduiasca ca convinga Rusia la cooperare si sa o implice in proiecte comune", a spus Basescu. El a amintit de "atacul masiv militar" asupra Georgiei in 2008 si de criza gazului de la inceputul acestui an, care "au zdruncinat increderea in Rusia", a adaugat Basescu.

Basescu a declarat ca UE trebuie sa accepte Rusia asa cum e ea, pe fondul crizei economice care impinge catre interdependenta, si sa ceara in schimb doar predictibilitate si o minima eficienta privind securitatea.

In cadrul dezbaterilor vor fi abordate teme precum perspectivele parteneriatului dintre Uniunea Europeana si Rusia, provocarile comune in contextul actual global, arhitectura de securitate europeana si rolul Rusiei in potentarea unei relatii de cooperare, informeaza Administratia Prezidentiala. De asemenea, vor fi abordate problematici legate de interesele comune ale Rusiei, UE si SUA in spatiul postsovietic, relatia dintre democratie si mass-media, securitatea energetica a UE si rolul jucat de Rusia in domeniu, asigurarea securitatii energetice, perspectivele Parteneriatului pentru Pace in regiunea Caucazului si regiunea Marii Negre in sfera politica europeana. Forumul va prilejui si discutii legate de sfera economica, in speta investitiile straine directe si de posibilele directii de dezvoltare ale pietelor financiare din UE si Rusia, transmite NewsIn.

Forumul Europa-Rusia reprezinta o componenta speciala a Forumului Economic de la Krynica, din Polonia. Reunind peste 250 de reprezentanti oficiali, lideri politici, exponenti ai mediului de afaceri, ai sferei academice si ai societatii civile din 32 de state europene, nord-americane si asiatice, Forumul isi propune sa ofere un cadru propice pentru analiza perspectivelor cooperarii politice si economice dintre Uniunea Europeana si Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.