Politica 26 Mai 2009 19:05
Deputatii din Comisia de Regulament au decis, prin vot, drept inadmisibila solicitarea procurorului general privind reluarea votului asupra cererii de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 1, punctul de vedere al forului urmand sa fie trimis Biroului Permanent.
Deputatii PSD, PNL, UDMR si cel al minoritatilor nationale au sustinut inadmisibilitatea cererii procurorului general Laura Codruta Kovesi, aratand ca motivul de reluare a votului oferit de Kovesi, anume declararea drept neconstitutionala a Regulamentului pe baza caruia deputatii au acordat primul vot in dosarul Zambaccian 1, nu este in concordanta cu prevederile legii de functionare a CCR. Acestia au subliniat ca deciziile Curtii Constitutionale au efect doar pentru viitor, informeaza NewsIn.

Presedintele Comisiei, Iustin Cionca-Arghir (PDL), a fost singurul membru care a votat pentru admiterea cererii. El a sustinut ca forul pe care il conduce a fost sesizat in mod eronat de conducerea Camerei Deputatilor si ca nu exista vreo obligatie a Comisiei de a elabora un raport pe aceasta tema, apreciind ca deputatii juristi sunt cei care ar trebui sa se pronunte asupra solicitarii procurorului general.

In replica, udemeristul Mate Andras a subliniat ca deputatii din Comisia de Regulament trebuie sa dea o interpretare asupra admisibilitatii sau inadmisibilitatii cererii lui Kovesi, iar Comisia juridica este cea care judeca pe fond problema. De aceeasi parere a fost si social-democratul Bogdan Niculescu Duvaz, care a spus ca, potrivit articolului 228 din Regulamentul Camerei, atunci cand se ivesc interpretari diferite pe marginea unui text din Regulament, Comisia este cea sesizata. Acesta a amintit ca, daca se va relua votul asupra dosarului lui Nastase, atunci ar trebui ca toate numirile din 1995 pana in prezent sa fie declarate nule. "Nu e cazul sa mai votam, Parlamentul s-a mai pronuntat odata" a spus social-democratul. Duvaz a sustinut ca reluarea discutiilor asupra acestui dosar reprezinta un gest de campanie si a intrebat de ce presedintele Camerei, Roberta Anastase, nu a trimis spre analiza cererea procurorului pe 10 martie, atunci cand a primit-o.

"Cadem de multe ori in greseala de a fi subiectivi" a raspuns democrat-liberalul Cionca Arghir. Acesta a declarat ca nu exista niciun text de lege care sa interzica reluarea votului intr-un astfel de caz.

Reprezentanta minoritatilor, Liana Dumitrescu, a anuntat ca mandatul sau din partea grupului parlamentar este de a vota in sensul inadmisibilitatii solicitarii lui Kovesi, repetand ca deciziile CCR nu sunt retroactive. Arghir a propus amanarea votului, insistand ca subiectul sa fie reluat in termen de 2 saptamani, varianta respinsa de Comisie. In final, propunerea de transmitere catre conducerea Camerei a punctului de vedere privind inadmisibilitatea cererii a intrunit 4 voturi favorabile si unul impotriva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.