Politica 21 Mai 2009 01:06
Episcopul Laszlo Tokes a facut o paralela, miercuri seara, la un miting electoral la Sf. Gheorghe, intre situatia din Transnistria si cea a Tinutului Secuiesc, afirmand ca ambele ar merita autonomia, transmite corespondentul NewsIn.
"Cred ca interesele noastre, ale maghiarilor, coincid cu interesele reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European. Chiar am ridicat o paralela cu situatia Republicii Moldova, respectiv a regiunii Secuiesti si Transilvaniei in general. Mai precis, Transnistria ar merita un statut de autonomie teritoriala, la fel ca si Secuimea, si aceasta ar insemna o solutionare pasnica si democratica a situatiei din cele doua tari", a spus Tokes, citat de NewsIn.

Episcopul a mai facut referire si la dubla cetatenie, spunand ca ar fi bine ca aceasta sa se acorde romanilor din Moldova fara stramutarea din tara lor si la fel sa se acorde si maghiarilor din Transilvania cetatenia ungara.

"Maghiarii de pretutindeni, mai concret din Bazinul Carpatic, se considera o singura si unica natiune si, in acest spirit, ne-am aliat si ne-am propus sa facem o campanie eletorala comuna, deoarece, de data aceasta, in sanul Europei Unite vom fi laolala in acelasi Parlament European, vom forma, cel putin la modul spiritual, o unica delegatie maghiara din Bazinul Carpatic", a mai spus Laszlo Tokes.
El a explicat ca, datorita acestei conceptii, a fost prezent si la Budapesta, la inceputul campaniei electorale, unde a tinut un discurs, iar acum fostul premier ungar Viktor Orban i s-a alaturat in campania electorala.

Peste 1.000 de maghiari s-au adunat, miercuri, seara in centrul municpiului Sf. Gheorghe, pentru a asculta mesajul de campanie ale lui Laszlo Tokes, care a venit insotit de presedintele celui mai mare partid de opozitie de Ungaria, FIDESZ, fostul premier Viktor Orban.

Fostulul premier Viktor Orban a facut un apel la maghiari sa iasa in numar cat mai mare la vot cu ocazia europarlamentarelor, sa aiba incredere in fortele proprii si a vorbit despre importanta autonomiei pentru comunitatea maghiara din aceasta zona. La finalul intalnirii de campanie, in centrul orasului au fost stins iluminatul public, timp in care participantii si candidatii listei Solidaritatii Maghiare au purtat in maini torte si lumanari aprinse si au intonat imnurile Ungariei si cel secuiesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.