Cei 12 parlamentari care au lucrat, mai mult in secret, la controversatul proiect al Statutului senatorilor si deputatilor au reusit sa dea o forma preliminara documentului, pe care l-au distribuit alesilor pentru eventuale amendamente. Printre prevederile generale, referitoare la natura mandatului, principiile de baza ale activitatii, incompatibilitati, imunitati sau regim disciplinar, autorii au alocat un spatiu generos, de trei capitole, drepturilor de care se vor bucura parlamentarii.

Senatorii si deputatii vor putea beneficia de o pensie dubla: cea clasica, provenita din sistemul public, si una privata, rezultata din varsarea a cinci la suta din indemnizatia bruta lunara intr-un fond special. Pentru fiecare an de exercitare a mandatului, pensia suplimentara va fi tot de cinci procente din indemnizatia bruta a parlamentarilor. Totusi, cele doua tipuri de venituri nu vor putea depasi 80 la suta din indemnizatia pe care demnitarii au primit-o pe cat timp au fost in functie. Fondul din care se platesc pensiile private este alimentat din cotizatii si completat din incasarile extrabugetare si economiile realizate de cele doua institutii.

Cu alte cuvinte, daca banii dati de alesi din buzunar nu au fost suficienti sa acopere sumele in plus pe care trebuie sa le primeasca lunar, diferentele vor fi asigurate fara probleme din portofelul Parlamentului. Daca luam in calcul ca, numai anul trecut, cele doua Camere au raportat economii de aproximativ 100 de miliarde, stranse din vanzari de produse, prestari de diverse servicii, chiar si din domeniul alimentatiei publice, chirii sau contravaloarea biletelor turistice (in cazul Palatul Parlamentului), putem spune ca pensiile suplimentare ale alesilor nu vor fi niciodata in pericol. Nici in ceea ce priveste celelalte avantaje, autorii proiectului nu au fost zgarciti.

Pe langa facilitatile din prezent, ei au prevazut ca deputatii si senatorii care efectueaza deplasari in tara, in interes de serviciu, beneficiaza de decontarea integrala a cheltuielilor, chiar si in timpul vacantelor parlamentare, daca au fost trimisi acolo de conducerile Camerelor din care fac parte. In plus, transportul intern pe liniile aeriene, fluviale si pe calea ferata (la clasa I) este gratuit pe perioada mandatului. Cei care nu reusesc sa acceada din nou in Legislativ mai au dreptul la trei calatorii dus-intors, pe o perioada de maximum 30 de zile dupa incheierea mandatului. Nu se schimba nimic nici in privinta autoturismelor pe care le au la dispozitie si in prezent, ori a decontarii oricarei cheltuieli facute pentru binele poporului. O alta mare favoare facuta alesilor, in proiectul de Statut, este aceea potrivit careia exercitarea mandatului constituie vechime in munca si in specialitate.

Semnatarii textului s-au gandit si la eventualele cazuri dramatice care i-ar putea afecta atunci cand lucreaza in folosul alegatorilor, introducand dreptul de a acorda familiei senatorului ori deputatului care decedeaza in timpul mandatului un ajutor de inmormantare egal cu doua indemnizatii nete lunare, adica peste 70 de milioane. E drept totusi ca parlamentarii s-au gandit si la eventualele sanctiuni pentru aceia dintre ei care nu-si respecta indatoririle constitutionale, incalca juramantul, nesocotesc Regulamentele, abuzeaza de mandat sau isi calomniaza confratii. Cea mai grava pedeapsa pe care o pot primi alesii, daca fapta lor nu constituie infractiune, este interzicerea de a participa la lucrarile Camerei din care face parte pentru cel mult o luna, timp in care nu vor fi platiti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.