Intrebat cand va fi decisa activarea sau neactivarea clauzei de salvgardare care permite amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei cu un an, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ca "primavara anului 2006 este momentul de analiza", a transmis site-ul EurActivieri.
Afirmatia lui Olli Rehn ar putea fi un semn bun de vreme ce pana nu de mult se considera ca momentul zero in ceea ce le priveste pe cele doua tari va fi luna octombrie a acestui an, cand va fi publicat raportul de monitorizare redactat de Comisia Europeana. In ultima vreme la Bruxelles se vorbeste tot mai mult despre un posibil raport preliminar care sa fie prezentat in primavara anului 2006.

Pe de alta parte, Rehn a subliniat necesitatea continuarii procesului de extindere a UE cu tarile balcanice. "Extinderea a adus securitate la frontierele europene. Nu avem voie sa introducem ani sabatici in care UE sa nu se gandeasca la extindere. Nu putem sa cream o noua gaura neagra in Balcani".
Aderarea Romaniei si Bulgariei este dorita si de presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jean-Pierre Lemierre, care a declarat ieri la Strasbourg ca cele doua tari ar trebui sa se alature "cat mai rapid posibil" celor opt tari din Europa de Est care au primit fonduri de la BERD si care au devenit anul trecut membre ale UE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.