Politica 21 Mai 2009 15:17
Aflat in plina campanie pentru europarlamentare, presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, la Ramnicu -Valcea, ca "este umilitor pentru Romania si romani sa aiba un presedinte care se prostitueaza electoral", referindu-se bineinteles la Traian Basescu, in contextul vizitei sale la Paris.
"Umilitoare mi se pare situatia unui presedinte al Romaniei care, in curtea Ambasadei de la Paris, in fata a 70 - 100 de cetateni romani care traiesc acolo, se milogeste pur si simplu, se prostitueaza electoral, vaicarindu-se ca are un Guvern in tara pe care de fapt nu-l doreste, care nu-l reprezinta. Nu e normal ca presedintele Romaniei sa se prostitueze electoral pentru un pumn de voturi si sa denunte si sa regrete si sa se autoflageleze la Paris pentru ceea ce a facut in Romania", a spus liderul liberalilor.

Ce vrea PNL?

Antonescu a subliniat si "deficientele" pe care Traian Basescu le creeaza Romaniei in relatiile externe. Acesta a dat ca exemplu raspunsul agresiv al lui Basescu legat de situatia din Republica Moldova.

Presedintele PNL a apreciat ca nu sunt de dorit declaratii riscante precum cele ale sefului statului si ca politica Romaniei, ca membru UE, nu poata sa iasa din linia comuna celorlalte State Membre.

Se pare ca liberalii nu pot fi multumiti nicicum, pe principiul "daca nu actioneaza e rau, daca actioneaza e si mai rau".

In acest sens amintim ca dupa acuzatiile aduse de Vladimir Voronin Romaniei, liberalii ii reprosau sefului statului ca nu ia atitudine. Purtatorul de cuvant al Partidului National Liberal, Varujan Vosganian, il acuza pe Traian Basescu pe 10 aprilie de lipsa de reactie fata de acuzatiile comunistilor moldoveni, declarand ca seful statului "se afla intr-o tacere suspecta".

"PNL se declara consternat de lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste evolutia evenimentelor din Republica Moldova si ii solicita sefului statului adoptarea de urgenta a unei pozitii oficiale. In fata unor astfel de acuzatii nefondate si extrem de grave, presedintele Traian Basescu a tacut si continua sa taca, desi in pozitia sa constitutionala de reprezentant politic al poporului roman e dator cu o reactie", a spus Vosganian, referindu-se la cele doua decizii controversate ale administratiei de la Chisinau: declararea ambasadorului roman persona non grata si introducerea vizelor pentru cetatenii romani.

Astfel, dupa ce seful statului si-a exprimat opinia in privinta acestei "probleme", PNL a constatat ca "reactia in fata acuzatiilor" nu este o idee chiar atat de buna, iar acum il acuza, nu de indiferenta, ci de iresponsabilitate.

Traian Basescu isi exprima pe 15 mai, la Piatra Neamt, speranta ca viitorul Guvern al Republicii Moldova va facilita relatiile de cooperare intre cele doua tari, subliniind faptul ca nu va semna tratatul de frontiera, pentru ca nu vrea sa fie un partener al unui nou tratat Ribenttrop - Molotov.

Seful statului a precizat ca nu intelege de ce vecinii moldoveni au introdus vizele pentru cetatenii romani, avand in vedere ca relatiile de cooperare se fac cel mai bine prin contacte umane. "Masura inexplicabila de introducere a vizelor pentru cetatenii romani intarzie evolutiile pozitive din planul cooperarii bilaterale din economie, turism si alte domenii. Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea statului roman va semna tratatul transfrontalier", a incheiat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.