Politica 21 Mai 2009 14:10
Secretarul Biroului Permanent al Camerei, Sever Voinescu, a anuntat ca scrisoarea procurorului general in cazul dosarului Zambaccian 1, care il vizeaza pe Adrian Nastase, va fi trimisa Comisiei de regulament pentru a decide asupra admisibilitatii documentului, votul fiind de sapte la cinci.
Voinescu a spus ca cei cinci reprezentanti ai PDL din Biroul permanent au votat impotriva trimiterii solicitarii Codrutei Kovesi la Comisia de regulament, considerand ca aceasta trebuie sa ajunga direct la Comisia juridica pentru raport si apoi in plen.

Cu toate astea, Adrian Nastase sustine ca, dupa intalnirea de la Cotroceni din februarie 2009, "cei convocati de Traian Basescu au dorit sa rezolve cat mai rapid cazul Nastase", motiv pentru care s-a cerut retrimiterea la Camera a dosarului pentru care deputatii votasera deja in 2008. "Dovada presiunilor exercitate de presedintele Basescu a fost facuta publica de deja celebra mapa personala a ministrului de externe austriac. La 10 martie 2009, solicitarea lui Traian Basescu a fost implinita de Laura Codruta Kovesi. Iar acum, dupa cateva luni, solicitarea a fost scoasa din sertarul Presedintei Camerei, pentru a fi fructuficata de PDL in campania electorala", mai spune Nastase.

La inceputul sedintei BP, Nastase a transmis punctul sau de vedere, sustinand ca argumentul lui Kovesi privind necesitatea reluarii votului asupra inceperii urmaririi penale in dosarul Zambaccian 1 ca urmare a modificarii Regulamentului Camerei nu este valid. Potrivit acestuia, decizia CCR privind neconstitutionalitatea Regulamentului Camerei, pe baza caruia s-a dat votul in cazul dosarului Zambaccian 1, are putere numai pentru viitor.

Nastase a apreciat ca procedura impusa de Parchetul General este "jignitoare pentru Parlament si periculoasa pentru democratie si statul de drept". "Este necesar sa se solicite Comisiei pentru Regulament si Comisiei juridice sa se pronunte asupra inadmisibilitatii solicitarii Procurorului General, iar, in final, plenul Camerei sa decida" a declarat social-democratul, transmite NewsIn.

Fostul premier sustine ca, Deputatul a reiterat faptul ca, pe numele sau au fost construite mai multe dosare cu "rea-vointa" si cu dorinta de a-l pune mereu in defensiva. "Reluarea acestei cereri in plina campanie electorala nu face decat sa reconfirme ca "dosarul Nastase"este unul politic", a acuzat pesedistul.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi aminteste, in scrisoarea trimisa luni Camerei, ca sesizarea Parchetului adresata anterior Parlamentului pe acelasi dosar a fost respinsa de Camera Deputatilor in sedinta din 13 august 2008, "intrucat nu a fost intrunita majoritatea voturilor ceruta de art.155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor pentru adoptarea cererii de incepere a urmaririi penale, asa cum rezulta din procesul verbal referitor la rezultatul votului exprimat".

"Prin decizia din 01.10.2008 a Curtii Constitutionale, s-a constatat ca prevederile art. 155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale. Intrucat constatarea neconstitutionalitatii normelor pe baza carora a fost indeplinita o procedura impune refacerea acesteia, in considerarea dispozitiilor art 147 alin 4 din Constitutia Romaniei, ca efect al deciziei mentionate, este necesar ca procedura parlamentara sa fie reluata, iar Camera Deputatilor sa se pronunte din nou asupra solicitarii Parchetului de pe langa ICCJ", argumenteaza Procurorul general solicitarea de reanalizare a dosarului.

Citeste si: Kovesi cere reanalizarea unui dosar al lui Nastase


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.