Politica 20 Mai 2009 14:29
Chiar daca deputatii au avut in unanimitate o opinie favorabila introducerii indemnizatiei suplimentare pentru mamele cu tripleti, dar si extinderea indemnizatie in cazul mamelor studente, alesii PNL, PSD si PDL au gasit un nou prilej pentru contre in plenul Camerei Deputatilor.
"Este primul proiect de lege la care Guvernul nu este de acord, dar Parlamentul in unanimitatea grupurilor parlamentare il voteaza. E un bun inceput si il salutam", a spus deputatul PNL, Victor Paul Dobre, presedinte al Comisiei de munca.

In replica, viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, s-a grabit sa anunte ca proiectul de lege, care ofera cate 600 de lei incepand cu al doilea copil nascut din aceeasi sarcina, este sustinut de mininistrul Muncii, Marian Sarbu.

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean(PDL), nu a ratat momentul sa intrebe daca "ministrul ca institutie de sine statatoare sau ca reprezentant al Guvernului" a luat respectiva pozitie."Domnul Marian Sarbu este si deputat (...) si sustine aceste proiecte de legi", a raspuns Aura Vasile, iar Oltean a spus ca "a retinut" ca este vorba doar de pozitia ca deputat a lui Sarbu in aceasta privinta.

La un alt proiect de lege pe aceeasi tema, cel pentru extinderea dreptului la indemnizatie de crestere a copilului si in cazul mamelor care urmeaza cursuri universitare sau preuniveristare, viceliderul PSD Aura Vasile l-a prezentat, ca initiator, in locul liberalilor. Interventia Aurei Vasile a fost imediat "sanctionata" pe procedura de viceliderul PNL, Eugen Nicolaescu, transmite NewsIn.

"Stiu ca sunteti depozitarul cutumelor in Camera Deputatilor, si daca asa se intampla in realitate stau si ma intreb de ce i-ati dat cuvantul doamnei Aura Vasile la prezentarea din partea initiatorilor a acestui proiect de lege, pentru ca din datele pe care noi le avem initiatorii sunt mai multi deputati si senatori PNL", l-a intrebat Nicolaescu pe presedintele de sedinta Ioan Oltean. "Aura Vasile m-a indus in eroare, asa este. La initiatori nu figureaza niciun senator din partea PSD", a raspuns Oltean.

Totodata, cand liderul PDL, Mircea Toader, a solicitat prezentarea unui punct de vedere al Guvernului, grupul PSD a reactionat prompt. "N-am auzit care a fost punctul de vedere al Guvernului. Noi ca deputati putem sa facem parte din Guvern sau in afara Guvernului, ne manifestam cum vrem, dar nu stim care este punctul de vedere al Guvernului", a spus Toader, moment in care Aura Vasile a luat cuvantul.

"Trebuie sa atrag atentia din nou colegului meu ca Parlamentul nu este condus de Guvern, nu primul-minsitru si ministrii m-au votat pe mine, ci invers. Executivul se subordoneaza Parlamentului, nu ma intereseaza punctul de vedere al Guvernului pe acest proiect de lege, este un proiect social, pe care grupul PSD si PC il sustine", a replicat Vasile.

In sustinerea proiectului de lege a luat cuvantul si deputatul PNL, Bogdan Olteanu, care a spus ca punctul de vedere al Guvernului este un aspect de care Parlamentul nu este obligat tina cont. "O discutie inutila, la raport exista punctul de vedere al Guvernului si in dezbaterile Comisiei s-a tinut sau nu cont de el este alta problema. Parlamentul este suveran si legifereaza", a completat Eugen Nicolaescu, avizul negativ fiind inaintat de Cabinetul Tariceanu in 2008.

In cele din urma ambele proiecte de lege au fost votate pe articole, iar la votul final au fost aprobate cu larga majoritate. Proiectul de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copiilor si in cazul tripletilor a fost adoptata cu 216 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 4 abtineri. In cazul proiectului de lege pentru extinderea indemnizatiei la mamele studente, acesta a obtinut 226 de voturi "pentru", 1 "impotriva si o abtinere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.