Politica 20 Mai 2009 14:13
Presedintele PIN, Lavinia Sandru, si candidatul PSD la PE, Daciana Sarbu, au semnat un protocol de colaborare prin care Sarbu va fi sustinuta in campanie de partidul fostului deputat, iar PIN isi va putea promova proiectele de mediu in PE prin intermediul eurodeputatului social-democrat.
Protocolul de colaborare intre Lavinia Sandru si Daciana Sarbu stabileste ca europarlamentarul PSD va fi sprijinit pentru Parlamentul European "prin toate mijloacele de care dispune Partidul Initiativa Nationala", formatiunea lui Sandru angajandu-se sa organizeze actiuni de campanie la nivelul euroregiunii sud-vest. Alte obiective ale Protocolului sunt "crearea unui parteneriat de colaborare intre partile semnatare cu scopul dezvoltarii proiectelor de de mediu din Romania pe tot parcursul urmatorului mandat in Parlamentul European al Dacianei Sarbu, elaborarea periodica a unor rapoarte comune referitoare la protectia mediului din Romania, rapoarte care ulterior vor fi inaintate forurilor decidente de la nivelul Parlamentului European, inaintarea de rezolutii si semnale de alarma catre Parlamentul European referitoare la situatiile dificile din punct de vedere ecologic din Romania".

De asemenea, Lavinia Sandru si Daciana Sarbu se angajeaza sa se informeze reciproc si sa aiba pozitii comune in legatura cu proiectele legislative ale Parlamentului European privitoare la protectia mediului, sa dezvolte si sa promoveze colaborari "constante si active" cu ONG-urile de mediu romanesti, si sa se consulte cu privire la problematica de mediu pe care Romania ar trebui sa o promoveze la nivelul Parlamentului European.

Lavinia Sandru a declarat pentru NewsIn ca initiativa acestui Parteneriat ii apartine atat ei, cat si Dacianei Sarbu, si a aparut in urma colaborarii pe care cele doua au avut-o in diverse proiecte de mediu din Romania, adica actiuni de ecologizare "in Delta, in munti sau in scoli". "Daciana Sarbu este practic un candidat la PE sustinut de doua partide, PSD si PIN. Avem multe actiuni programate in perioada urmatoare, de exemplu dorim, asa cum scrie si in Protocol, sa determinam ca bugetul UE sa aloce o suma mai mare pentru mediu", a explicat Sandru.

"Este o chestiune formala. Pe noi europarlamentarii ne ajuta acest fel de colaborari. Colaborarea nu are o componenta politica", a declarat si Daciana Sarbu. Sarbu a mai spus ca a mai semnat un protocol asemanator si cu Federatia Producatorilor Agricoli, intrucat doreste sa fie membru supleant in comisia de agricultura si va putea reprezenta interesele acestei organizatii. "Mi s-a parut un lucru bun acest parteneriat cu Lavinia Sandru, dar raman deschisa pentru orice fel de colaborare in probleme legate de mediu", a explicat eurodeputatul PSD.

In martie, Lavinia Sandru a fost propusa de organizatia de Bistrita a PSD pentru a figura pe listele de la europarlamentare ale social-democratilor. Anuntul a provocat nemultumirea liderului fondator, Ion Iliescu, care a anuntat ca va pleca din partid daca Sandru va intra in PSD, sustinand ca ea si Cozmin Gusa, ex-presedintele partidului pe care il conduce acum aceasta, nu au facut nimic in politica si, mai mult, au avut mereu o atitudine ostila partidului. Posibilitatea ca Sandru sa candideze a nemultumit si unii europarlamentari PSD, precum Rovana Plumb sau Adrian Severin, dar si lideri din teritoriu. In urma acestor critici, folosindu-se de pretextul ca Sandru nu este membra a partidului, sustinatorii acesteia din PSD au renuntat la incercarea de a o propune pe liste.

Pe 14 martie, PIN a absorbit Partidul Alternativa Ecologista, noua formatiune dorindu-se partid "pragmatic-ecologist", care si-a stabilit dezvoltarea durabila ca obiectiv prioritar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.