Politica 15 Mai 2009 02:18
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi ca in luna noiembrie este "momentul judecatii supreme a poporului" in legatura cu modul in care Traian Basescu a condus Romania, si ca Mircea Geoana, candidatul PSD, are datoria sa-si asume misiunea "deloc usoara" de a-l inlocui pe acesta.
Fostul presedinte a aratat ca in 2009 se vor implini 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 si ca romanii merita sa marcheze acest moment printr-o schimbare majora."Alegerile prezidentiale trebuie sa aduca aceasta schimbare necesara tarii si cetatenilor ei. Sa aniversam cei 20 de ani de la Revolutie cu un nou presedinte!", a declarat Iliescu. El a sustinut ca nu are nimic personal cu Traian Basescu, dar ca oricine poate spune ca prezenta acestuia in fruntea tarii in ultimii cinci ani a insemnat "un pas inapoi pentru tara", dar si ca PSD are obligatia sa vina cu o alternativa la actualul presedinte, informeaza NewsIn.

"In noiembrie se incheie mandatul presedintelui Basescu. Este momentul judecatii supreme a poporului in legatura cu modul in care acesta si-a indeplinit mandatul de prim demnitar al tarii", a declarat Iliescu. El a mai sustinut ca Basescu a fost "factorul principal de discordie in instituitiile statului" si ca s-a dovedit incapabil sa cultive dialogul politic si sa-si indeplineasca misiunea constitutionala. Pe plan extern, in mandatul lui Basescu, Romania a avut "cea mai slaba si nefericita reprezentare pe plan international", a mai adaugat Iliescu.

"In fata acestei situatii, trebuie sa pornim de la faptul ca PSD este principalul partid al tarii si are datoria sa ofere alternativa cea mai buna. (....) In conditiile date, presedintele PSD, Mircea Geoana, are datoria sa-si asume aceasta misiune nu usoara. Asa cum stim, si-a exprimat aceasta dorinta, aceasta hotarare, de a candida in aceasta batalie. Va propun sa sustinem aceasta propunere in ceea ce priveste candidatura lui Mircea Geoana la Presedintia tarii. Va fac aceasta propunere! Va fac aceasta propunere cu convingerea ca Mircea Geoana are si potential si capacitatea de invatare necesara pentru aceasta misiune de inalta raspundere", a sustinut liderul onorific.

Iliescu a indemnat cei 10.000 de militanti ai partidului, adunati la Romexpo, sa actioneze unitar pentru a asigura victoria lui Geoana. "Nu vreau sa adaug niciun fel de alte nuante, si cei de fata ma stiu bine si stiu sa-mi masor aprecierile, cuvintele si angajamentele. Fac de asemenea aceasta propunere cu convingerea ca atat PSD, militantii sai si aliatii sai isi vor mobiliza toate fortele si vor actiona unitar pentru victoria candidatului PSD, in beneficiul tarii, pentru viitorul sau european", a mai afirmat Iliescu.

Fostul sef de stat a abordat si tema alegerilor europarlamentare, indemnand ca toate fortele partidului sa fie mobilizate pentru victoria in alegerile europarlamentare. El a amintit ca misiunea PSD este de a-i apara pe cei multi, pe cei care nu s-au imbogatit in timpul tranzitiei. "Obiectivul nostru ca partid de stanga este sa-i aparam pe cei multi, pe cei care au constituit forta sociala dinamica, (...) si care traiesc in saracie si nevoie", a amintit el.

Dupa discursul lui Iliescu, presedintelele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca interpreteaza aplauzele din sala drept o acceptare a acestei propuneri inaintata de Ion Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.