Politica 15 Mai 2009 17:46
Seful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Guenther Krichbaum, a declarat joi, la Bucuresti, ca in Romania exista "multi Adrieni Nastase", acestia fiind oameni vizati de acuzatii de coruptie, dar cu un cuvant greu de spus intotdeauna, dand exemplul lui Serban Mihailescu sau Miron Mitrea.
Seful comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, fost raportor CDU/CSU pentru Romania, Guenther Krichbaum, care intreprinde o vizita de doua zile in Romania, este un observator atent al procesului de combatere a coruptiei din Romania. "Imunitatea nu este un privilegiu al politicienilor, pentru a-i proteja impotriva urmarii penale, ci este un proces prin care poate fi asigurata buna functionare a Parlamentului", a declarat Krichbaum joi, spunand ca in cazul in care aceste principii nu se respecta, cetateanul isi pierde incredererea in statul de drept.

"Nu vorbesc numai de cazul Adrian Nastase, in Romania exista multi Adrieni Nastase. (...). Ma mira ca in Romania cei care sunt cei mai vizati de acuzatiile de coruptie sunt cei care au de spus cuvantul cel mai greu", a punctat parlamentarul german. Acesti "alti Nastase" sunt, printre altii, social-democratul Serban Mihailescu si fostul ministru PSD, Miron Mitrea, a mai precizat Krichbaum, transmite NewsIn.

Guenther Krichbaum a explicat ca rezolutia adoptata saptamana trecuta de Bundestag a fost menita sa trimita "un puternic semnal de alarma" catre autoritatie romane pentru a folosi timpul care a ramas pana la urmatorul raport pe justitie in scopul de a indeplinirii criteriilor stabilite cu UE.

Aprecieri din partea lui Krichbaum au primit Agentia Nationala de Integritate, care "a inceput sa isi faca treaba", seful DNA, Daniel Morar, si ministrul justitiei, Catalin Predoiu, "care, insa, din pacate, nu are sustinerea Parlamentului".

Parlamentarul german a mai spus despre Codul Civil si Penal ca acestea sunt foarte bune si trebuie adoptate, dar ca cele de procedura mai necesita inca dezbatere si imbunatatiri.

Bundestagul, camera inferioara a Parlamentului german, a votat saptamana trecuta un raport privind situatia drepturilor omului in lume la care comisia pentru drepturile omului a introdus un amendament ce solicita sistarea fondurilor UE pentru Romania, constatand lipsuri ale statului de drept. "Parlamentul Germaniei constata cu ingrijorare deficientele statului de drept ce continua sa existe in Bulgaria si Romania. Bundestagul cere Uniunii Europene sa aplice minimele masuri de sanctiune sub forma inghetarii subventiilor si pentru Romania, asa cum a facut-o in cazul Bulgariei", se arata in amendamentul anexat raportului privind situatia drepturilor omului in lume care a fost votat de Bundestag.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.