Politica 15 Mai 2009 13:02
Europarlamentarul PSD, Adrian Severin vorbeste, in exclusivitate pentru 9AM, despre avantajele unui stat european, "riscul real" de blocare a fondurilor pe care il intampina Romania si despre egosimul politic al nemtilor.
  • 9AM: Care sunt gandurile cu care porniti in lupta pentru Bruxelles?
  • Adrian Severin: Am pornit in campanie cu urmatorul mesaj catre romani: Europa este importanta daca vrem o viata mai buna, iar un vot pentru stanga europeana este investitia cea mai sigura in viitorul Romaniei. Nu numai ca socialistii europeni sunt cei care au sustinut mereu Romania in drumul sau european - spre diferenta de populari/PPE -, dar avem de a face si cu optiuni politice total diferite intre familiile politice; este bine de exemplu ca romanii sa aiba in considerare cand voteaza faptul ca numai socialistii europeni actioneaza pentru solidaritate europeana - intre tarile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate - si pentru un pachet cuprinzator la nivelul Uniunii Europene pentru iesirea din criza economica. Sper ca in aceasta campanie electorala Europa si politicile europene sa fie mai prezente decat in noiembrie 2007, fiind mai necesara ca oricand o dezbatere sincera si serioasa privind marile dosare de pe agenda UE si viziunea fiecarui partid in parte.
  • 9AM: Ce inseamna sa reprezinti Romania in Parlamentul European?
  • Adrian Severin: Nu trebuie uitat ca, in sens strict, interesele unei tari sunt urmarite de ministri in cadrul Consiliului Uniunii Europene, respectiv de seful statului si de premier in cadrul Consiliului European. Parlamentarii europeni sunt reprezentantii intereselor cetatenilor. Acesta lucru nu inseamna ca eurodeputatii sunt desprinsi de interesul national sau ca il ignora, dimpotriva. Din perspectiva europarlamentara reprezentarea Romaniei implica preocuparea continua de a armoniza interesul national cu cel european.
  • 9AM: Membrii Bundestagului cer UE sa sisteze alocarea fondurilor europene. Atat de rau suntem vazuti in comunitatea europeana?
  • Adrian Severin: Este vorba de un caz de egoism politic national manifestat pe fondul crizei, statele mari ale Uniunii nebucurandu-se ca o parte din banii lor se duc catre cele mai sarace, indirect, prin contributia la bugetul UE. Cred ca este vorba de cautarea unor tinte usoare inainte de un moment electoral national si de aplicarea unor duble standarde; in fond, exista state membre care au probleme mai mari cu justitia si gestionarea fondurilor europene decat Romania. Perceptia mea este ca avem o imagine duala: pe de o parte, exista respect si apreciere pentru cei competenti si, pe de alta parte, o deziluzie raportat la perpetua agitatie care domina viata politica si care impiedica folosirea tuturor energiilor nationale pentru obtinerea unui loc influent in Europa.
  • 9AM: Ne afecteaza imaginea romanii care muncesc in statele membre?
  • Adrian Severin: Cred ca toti co-nationalii nostri care lucreaza in mod cinstit peste hotare nu pot decat sa imbunatateasca aceasta imagine. De multe ori acestia muncesc mai mult si mai eficient decat multi de pe piata muncii din tarile respective. Exista din pacate si un element infractional, care a fost insa reflectat disproportionat in media unor state membre, precum Italia, unde a fost exploatat electoral.

  • 9AM: Credeti ca avem sanse sa nu mai primim fonduri de la UE? Ce putem face sa nu mai existe atatia "nemultumiti" in UE de evolutia noastra?
  • Adrian Severin: Exista un risc real ca Romania sa aiba surprize neplacute la acest capitol - cel putin din perspectiva conditionarilor sau suspendarilor partiale de fonduri-, daca autoritatile romane nu reusesc sa contrabalanseze presiunea venita din partea unor cercuri europene si nationale in sensul amestecarii a doua chestiuni diferite: cea a reformei justitiei si cea a gestionarii fondurilor. Nu cred ca putem micsora numarul "nemultumitilor" nefiind vorba de multi ci de putini si vocali, care isi urmaresc propria agenda strategica, indiferent de ceea ce face Romania.
  • 9AM: Povestiti-ne putin ce inseamna sa fii eurodeputat. Care este cea mai mare realizare a europarlamentarului Adrian Severin?
  • Adrian Severin: A fi eurodeputat inseamna a lucra mereu cu gandul la o Uniune Europeana mai puternica si mai transparenta, aflata in slujba cetateanului european prin imbunatatiri concrete ale vietii acestuia. Cred ca cea mai mare realizare a unui europarlamentar este sentimentul de la finalul unei zile de lucru cand ai reusit sa schimbi ceva in bine in viata celor care au avut incredere in tine si te-au ales sa ii reprezinti. Privitor la realizarile mele, cred ca cea mai mare este reforma locurilor nationale in Parlamentul European, fiind, alaturi de Alain Lamassoure, raportul PE in acest dosar esential pentru reforma institutiilor europene.
  • 9AM: Sa vorbim si despre alegerile din iunie. Care credeti ca va fi prezenta la vot in acest scrutin? Cum considerati ca "se poate face mai multa publicitate" acestul vot, deoarece activitatea alesilor nostri in PE este inca o necunoscuta pentru multi dintre romani?
  • Adrian Severin: Sper ca va fi o prezenta de peste 30%, desi toate estimarile dau ca aproape cert faptul ca mai putin de un roman din cinci va veni la urne. Nu cred ca publicitatea este singura problema, media mentioneaza din ce in ce mai des atat alegerile, cat si data de 7 iunie. Cred insa ca principala dificultate o constituie riscul privirii acestor alegeri ca unele fara miza reala, mai ales in conditiile socio-economice actuale si al unei pre-campanii prezidentiale precoce. De aceea, mobilizarea electoratului propriu si atragerea nehotaratilor vor fi dificile in contextul actual.
  • 9AM: Care sunt obiectivele pe care vi le-ati propus in acest nou mandat?
  • Adrian Severin: Printre obiectivele mele se afla: imbunatatirea cadrului legislativ si institutional european; sustinerea eforturilor privind reforma in justitie -continuarea demersurilor privind scoaterea Romaniei de sub incidenta mecanismului de cooperare si verificare in materie de justitie si asigurarea unui tratament echitabil, similar celorlalte State Membre; implicarea activa a cetatenilor romani in cadrul Uniunii Europene si sporirea influentei romanesti in UE.
  • 9AM: Ne puteti da si un pronostic?
  • Adrian Severin: Sunt increzator ca PSD va castiga aceste alegeri, pentru ca are o platforma politica superioara, buni profesionisti si o viziune mai profunda asupra solutiilor pentru iesirea din criza si dezvoltarea societatii romanesti.
  • 9AM: Ati declarat ca trebuie sa existe o punte de legatura intre alegerile europarlamentare si intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Puteti sa ne spuneti doua avantaje pe care Romania le are daca acest tratat intra in vigoare?
  • Adrian Severin: In primul rand, va avea un avantaj de pe urma eficientizarii functionarii institutiilor europene, unul din efectele Tratatului de la Lisabona, odata intrat in vigoare. O Uniune mai puternica si mai eficienta va insemna o Romanie mai puternica. In al doilea rand, avand in vedere ca suntem a saptea tara dupa ponderea votului, sistemul care generalizeaza majoritatea calificata in Consiliu ne va avantaja.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.