Presedintele Traian Basescu a lansat ieri un atac fara precedent la adresa unor politicieni vest-europeni, pe care i-a acuzat ca vorbesc prea mult despre ajutorul pe care-l dau tarilor din estul Europei, fara sa mentioneze si avantajele pe care le-a adus propriilor natiuni extinderea Uniunii. "Eu nu critic pe nimeni, dar observ ca politicienii vest-europeni s-au obisnuit sa vorbeasca prea multe electoratului lor despre ajutorul pe care-l dau tarilor din Europa de Est, nementionand niciodata avantajele pe care le-au adus propriilor lor natiuni prin extinderea UE.

Daca ne uitam pe strazile Bucurestiului, vedem lesne avantajele extinderii nu numai pentru tari precum Romania, ci pentru tarile fondatoare ale UE. In economia procesului de extindere am convingerea ca exista un echilibru in avantajul ambelor parti. Exista un "win-win deal" in realitate. Probabil nu ati mai vazut camioane romanesti de vreo sapte ani pe soselele Romaniei. In schimb avem camioane din UE, fie ca ele sunt Renault, DAC, Scania sau orice altceva. Probabil vedeti ca pe soselele Bucurestiului circula, ca de altfel in toata tara, autoturisme provenite din UE, fie ca ele sunt Mercedes, Renault si multe alte marci din Uniune. Probabil vedeti in hipermarketuri ca 50% din produsele aflate sunt import din UE", a declarat Basescu.

El a mai spus ca Romania ar putea sa renunte la o parte din banii care-i vor fi alocati de UE, pentru a atrage astfel atentia "acelor state membre ce se considera piloni ai UE ca, de fapt, Uniunea este in primul rand o idee despre pace si mai putin despre bani". "Noi ne-am restructurat si ne-am pregatit economia pentru integrare si mi se pare inadmisibil ca astazi sa se blocheze discutiile despre extindere intr-un buget care oricum nu inseamna cheia dezvoltarii unei tari", a mai declarat seful statului la o intalnire cu oamenii de afaceri francezi care au investit in Romania.

Basescu le-a explicat acestora ca a facut aceste "observatii amare" urmare a incidentelor care au avut loc la Consiliul European de la Bruxelles in legatura cu bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013. Pe de alta parte, ieri, Traian Basescu i-a anuntat pe oamenii de afaceri francezi ca Romania "nu va tine tot timpul linia si obiectivele Europei sociale". "Pana la a deveni o Romanie sociala trebuie sa devenim o Romanie performanta economic. Nimeni nu poate exprima capacitatea de a sustine efortul protectiei sociale fara sa ai o economie performanta. (...) Vom umbla si la contributiile la fondurile sociale, in asa fel incat aceasta contributie sa nu mai fie una din cele mai inalte din Europa, ci sa se situeze pe nivelul mediu. Aceasta politica are un singur obiectiv: stimularea majora, masiva a economiei", a spus Basescu, care a respins acuzatiile ca, prin reducerea fiscalitatii, Romania ar face "un soi de dumping fiscal".

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.