Politica 11 Mai 2009 16:39
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca presedintele Basescu detine "principala responsabilitate" pentru o eventuala sanctionare a Romaniei, prin taierea unor fonduri, din cauza slabelor reforme din Justitie, cerandu-i sa-si achite obligatiile constitutionale si politice ale unui sef de stat.
Geoana a declarat ca, din punctul sau de vedere, Parlamentul s-a achitat de finalizarea dezbaterilor la Codurile penal si civil, urmand ca cele doua coduri finalizate sa-i fie trimise presedintelui Romaniei spre informare, saptamana aceasta implinindu-se termenul,15 mai, stabilit la intalnirea din 17 februarie de la Cotroceni, pentru finalizare celor patru Coduri.

In ce priveste raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna iulie, Geoana a sustinut ca "principala responsabilitate ii revine celui care a gestionat in mod direct, prin numiri in aceasta zona cheie, si acesta este presedintele Romaniei".

"Parlamentul s-a achitat de obligatiile legate de mecanismul de cooperare si verificare, Codurile sunt finalizate, si sunt in curs de finalizare codurile de procedura, iar dosarele de asa zis mare coruptie se afla la Senat, intr-o faza avansata de aprobare. In acest moment, intreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc apartine in principal presedintelui Romaniei, cel care a instalat pe doamna Macovei ca ministru al Jutitiei in 2004, si care a avut inainte de alegerile din 2008 si acuma pe domnul ministru Predoiu ca si ministru al Justitie", a spus Geoana.

Intrebat daca dupa transmiterea celor doua Coduri, acestea vor fi adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, liderul PSD a precizat ca nu stie, insa sustine ca astfel si-a "facut datoria" de raspunde "institutional" presedintelui Romaniei. "Si sa-i atrag atentia ca are o responsabilitate directa cu privire la bunul mers al Justitiei, si al eventualei sanctionari a Romaniei. Sunt convins ca va fi la inaltimea acestui moment delicat pe care Rom in traverseaza", a mai spus Geoana.

Totodata, presedintele PSD a mentionat ca in cursul zilei de luni ii va transmite o scrisoare presedintelui in care va prezenta punctul de vedere al partidului cu privire la situatia Justitiei "si solicitarea ca presedintele sa se achite de obligatiile constitutionale si politice care decurg din functia de sef al statului roman". De asemenea, Geoana a mai spus ca a solicitat Comisiei juridice din Senat audierea ministrului Predoiu "pentru a da explicatii complete Parlamentului cu privire la conditionalitatile si obligatiile pe care domnia sa si zona Justitiei le au de indeplinit pentru a evita un astfel de risc (al taierii unor fonduri,n.r.)".

Mai mult, liderul social-democrat a sustinut ca "intreaga clasa politica, populari, socialisti, liberali, in PE, in raportul cu CE", trebuie sa faca "un front comun pentru a preintimpina o astfel de situatie". "Este o obligatie de consens national", a insistat Geoana.

Astfel, liderul PSD a anuntat la finalul sedintei conducerii partidului ca "exista in acest moment informatii coerente si solide care anunta pericolul ca dupa raportul CE din luna iulie sa existe riscul unei taieri a fondurilor europene pentru Romania".

"Este un element care are cauze multiple, dar are ca pretext principal lipsa de reforma in domeniul justitiei din Romania. In acest context, decizia partidului nostru este de a trimite cele doua coduri, Penal si Civil, finalizate in comisiile speciale ale Parlamentului, catre presedintele Romaniei, reamintindu-i presedintelui ca a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni o intalnire cu toti factorii decidenti in incercarea de a gasi raspunsurile pentru un raport pozitiv al CE la adresa Romaniei", a explicat Geoana.

Presedintele PSD a facut, cu aceasta ocazie, "un apel la presedintele Romaniei, in calitatea sa de principal coodonator, al intitutiilor legate de justitia din Romania in ultimii cinci ani de zile sa ia toate masurile necesare intr-un contact direct cu ministrul Jutitiei, cu procurorul general, cu seful DNA, cu Consiliul Superior al Magistraturii, si cu Inalta Curte de Justitie si Casatie, si de a lua toate masurile necesare la nivelul statului roman, si la nivelul Guvernului, pentru a preintampina acest risc masiv la adresa reputatiei si intereselor Romaniei in Europa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.