Politica 12 Mai 2009 14:50
Ministrul tineretului, Monica Iacob-Ridzi se preocupa de soarta tinerilor someri si propune ca noul buget European pe 2010 sa aloce o finantare mai mare acestei categorii, iar in cadrul Programului de Relansare Economica sa fie inclusa si o categorie referitoare la locurile de munca alocate tinerilor.
Monica Iacob-Ridzi a propus in cadrul Consiliului de Ministri pe probleme de tineret si sport, ce a avut loc luni la Bruxelles, un Plan de sprijinire a angajarii tinerilor.

Ministrul roman a aratat ca, in conditiile crizei economice, cea mai mare problema cu care se confrunta tinerii este lipsa ofertei locurilor de munca.

"Piata muncii functioneaza in acest moment ca un baraj de acumulare. Exista un numar fara precedent de mare de tineri absolventi de studii superioare - in Uniunea Europeana, 80% din tinerii intre 20 si 24 ani au studii secundare absolvite (universitare si scoli profesionale). Traim insa intr-o perioada cand angajarile sunt practic inghetate.”, a precizat Monica Iacob-Ridzi.

Trebuie sa evitam situatia in care, din cauza acestui blocaj de pe piata muncii, o intreaga generatie de tineri este condamnata la un start ratat in cariera", a mai subliniat ministrul roman.

Planul propus de minstrul Tineretului include 3 componente:
  • cresterea resurselor europene de tineret
  • largirea spectrului de finantare din fonduri structurale
  • finantarea afacerilor start-up ale tinerilor.

Astfel, ministrul Iacob - Ridzi doreste ca, in noul buget european pe 2010, tineretul sa obtina o alocare financiara mai mare de 1%. In plus, in cadrul Planului European de Relansare Economica - ce cuprinde un pachet de masuri si fonduri de urgenta pentru criza economica de aproape 400 de miliarde de euro - ministrul roman propune includerea unor programe si fonduri pentru angajarea tinerilor. De asemnea, Monica Iacob-Ridzi considera necesara acordarea de fonduri, prin Fondul Social European, acelor companii care angajeaza tineri absolventi.

La reuniunea Consiliului de Ministri, Monica Iacob-Ridzi a lansat ideea finantarii europene a afacerilor start-up ale tinerilor (idei de afaceri, sau afaceri la inceput de drum). ”In conditii de criza, este esential sa ajutam crearea de noi firme si IMM-uri. Tinerii au cel mai mare potential pentru crearea de noi afaceri si punerea in aplicare in scop lucrativ a ideilor inovatoare. In special in ceea ce priveste IT-ul si noile tehnologii, dar si in industria serviciilor tinerii reprezinta o resursa foarte importanta", a concluzionat Iacob-Ridzi.

Ministrii europeni ai tineretului si sportului, reuniti in cadrul Consiliului la Bruxelles vor delibera asupra acestor propuneri, iar Comisia Europeana va include aceste masuri in noua Strategie Europeana privind Tineretul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.