Politica 11 Mai 2009 16:04
Liberalii pledeaza pentru eliminarea impozitului forfetar care, in opinia lor nu impiedica evaziunea fiscala, ci afecteaza firmele care sunt de "buna credinta", reprezentantii PNL sperand sa obtina sprijinul PSD pentru acest lucru.
Prezent la Baia Mare, fostul presedinte al ANAF, Daniel Chitoiu, a anuntat ca motiunea de cenzura initiata de PNL pe tema impozitului forfetar va fi prezentata astazi, urmand ca miercuri sa fie supusa votului. El a declarat ca introducerea acestui tip de impozit va determina mai putine venituri la bugetul statului, pentru ca se va reduce gradul de conformare al firmelor care platesc impozitele. Din cauza atragerii unor venituri mai putine la buget, exista riscul sa nu mai poata fi achitate salariile si pensiile, a afirmat Daniel Chitoiu.

"Guvernul trebuie sa gaseasca solutii sa finanteze economia actuala. Ori, ei impovarand contribuabilii nu mai incaseaza veniturile estimate, iar de aici apare riscul de a nu putea fi achitate salariile si pensiile. Efectul bumerang este ca peste 100-150 de firme se vor inchide. Acestea sunt firmele de buna credinta, nu cei care fac evaziune fiscala. In 2005 cand am introdus cota unica de impozitare a crescut gradul de conformare al firmelor, iar acum dupa trei luni s-a redus nivelul de conformare de la 83 la 56 %", a mai spus Chitoiu, potrivit NewsIn.

PNL a demarat si o campanie de strangere de semnaturi pentru eliminarea impozitului forfetar
. "Noi am deramat o campanie de strangere de semnaturi pentru eliminarea impozitului forfetar. Luni va fi dezbatuta motiunea de cenzura initiata de noi, prin care vrem sa aratam ca noile prevederi fiscale au rolul de a scadea veniturile la buget. Ne bazam si pe sprijinul PSD, la abrogarea ordonantei privind acest impozit”, a conchis Daniel Chitoiu.

Premierul Emil Boc a explicat sambata ca Executivul a decis introducerea impozitului minim pentru ca nu avea alternativa, ca Ministerul Finantelor va analiza situatia firmelor care s-au suspendat pentru a nu plati impozitul si a comentat ca "o lege nu este eterna, mai ales in perioada de criza". "Nu aveam alta alternativa. Preferati sa marim cota unica? Sa majoram TVA-ul? In economie trebuie sa aduni bob cu bob ca sa te incadrezi intr-un deficit bugetar", a spus Emil Boc, subliniind ca e vorba de un impozit minim, nu de un impozit forfetar, iar cele doua nu se cumuleaza, ci dimpotriva, sunt deductibile. Boc a mentionat ca impactul aplicarii impozitului minim este de 300 de milioane de lei.

Liberalii si udemeristii au depus, pe 4 mai, la Senat, motiunea de cenzura impotriva Guvernului PDL-PSD, in care critica politica bugetar-fiscala introdusa in primul rand prin rectificarea bugetara, dar si modalitatea de schimbare a sefilor de servicii deconcentrate.Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a afirmat ca, prin motiunea de cenzura "Marea pacaleala PDL-PSD" "se sanctioneaza patru luni de esec in ce priveste politicile fiscal-bugetare" si "modul in care prin demagogie Guvernul a fost de-a dreptul recidivist in a nu-si indeplini promisiunile".

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anuntat ca motiunea de cenzura intiata de PNL si UDMR va fi citita in plenul reunit pe 11 mai si va fi dezbatuta si supusa votului pe 13 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.