Politica 8 Mai 2009 03:41
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi, la Miercurea Ciuc, ca seful statului si prim-ministrul Romaniei nu se tin de cuvant, in ce priveste situatia institutiilor deconcentrate din judetele Harghita si Covasna, el sustinand ca ambii i-au promis ca directorii maghiari nu vor fi schimbati.
In cadrul unei discutii libere cu presa, Marko Bela a afirmat, joi dupa amiaza, la Miercurea Ciuc, ca inainte de ’89 Partidul Comunist Roman a avut o strategie bine pusa la punct in ceea ce priveste schimbarea raportului etnic pe pamantul secuiesc. Presedintele Uniunii a sustinut ca aceasta activitate a incetat dupa 1990, dar exista inca forte politice care incearca sa serveasca acestui scop, fapt dovedit si de demiterea pe criterii politice a directorilor si directorilor adjuncti ai deconcentratelor.

"Reprezentantii Partidului Democrat au mai avut o incercare de politizare a conducerii deconcentratelor. Le-am spus in repetate randuri ca trebuie sa pastram raportul etnic si oamenii competenti. Fiecare guvern a facut anumite schimbari, dar a avut grija de criteriile profesionale”, a spus presedintele UDMR, care a mai adaugat ca in urma discutiilor pe care le-a purtat cu reprezentantii partidelor politice aflate la guvernare, cu prim-ministrul Romaniei, dar si cu presedintele Traian Basescu, a obtinut promisiunea ca in judetele Harghita si Covasna nu se vor atinge de componenta etnica a conducerii deconcentratelor.

"Inainte de integrarea Romaniei in UE a mai existat o incercare de acest gen si, dupa ce am avut o discutie cu presedintele de atunci al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, le-am atras atentia ca UE nu ar fi de acord cu demiterea conducerii deconcentratelor in acest mod si imediat s-au calmat spiritele. (…) Acum, insa, ei cred ca, existand diferite probleme, acest lucru va trece neobservat”, a mai spus Marko Bela.

El a adaugat ca aproape zilnic primeste semnale, nu numai din judetele Harghita si Covasna, dar si din alte zone ale tarii, unde exista un procent ridicat de cetateni romani de nationalitate maghiara despre demiteri pe crirterii politice. In context, liderul UDMR a dat exemplul judetului Satu Mare, unde, dupa cum a sustinut Marko Bela, inspectorul general adjunct de etnie maghiara a fost demis din functie.

"Nu stiu ce are prezenta specialistilor maghiari intr-o astfel de institutie, care vegheaza asupra scolilor maghiare si romanesti, cu politica. Nu inteleg cum isi permit guvernantii sa indeparteze specialistii maghiari din astfel de institutii”, a spus presedintele Uniunii.

Marko a anuntat ca UDMR nu va admite o astfel de atitudine din partea guvernantilor, si, in acelasi timp, a subliniat ca aceste schimbari dauneaza relatiilor interetnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.