Politica 8 Mai 2009 16:12
Ministerului Administratiei si Internelor ia intocmit un plan general de masuri pentru mentinerea si asigurarea ordinii si sigurantei publice, premergator si pe timpul desfasurarii alegerilor din Romania pentru Parlamentul European, informeaza MAI printr-un comunicat de presa.
Conform acestui plan, au fost stabilite misiunile de ordine publica pe care Politia, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera si celelalte structuri operative ale ministerului le vor desfasura in aceasta perioada.

In scopul coordonarii si monitorizarii activitatilor intreprinse de structurile MAI, la nivelul aparatului central functioneaza permanent Centrul Operational de Comanda, iar la nivel judetean, coordonarea activitatilor privind asigurarea climatului de ordine si siguranta publica se realizeaza de catre prefecti. Conducerea misiunilor si a actiunilor conexe acestora se asigura in teritoriu de catre de inspectorii sefi ai inspectoratelor judetene de politie, respectiv seful Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, transmite NewsIn.

Conform planului general de masuri, sefii unitatilor de jandarmi, politie si situatii de urgenta vor asigura masurile de ordine si siguranta publica pe timpul adunarilor electorale, mitingurilor si manifestarilor cultural - artistice organizate de partidele politice si candidatii independenti, iar acolo unde va fi cazul vor fi suplimentate dispozitivele de ordine si siguranta publica.

Pentru asigurarea ordinii si linistii, pe intreaga perioada electorala si in mod deosebit in ziua votarii, lucratori MAI vor asigura paza sectiilor de votare, a Biroului Electoral Central si a birourilor electorale judetene/ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si paza pe timpul transportului si depozitarii buletinelor de vot si celorlalte materiale necesare votarii.

Sefii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta vor executa controale tehnice de specialitate pentru prevenirea incendiilor si vor stabili cu primarii masurile specifice pe timpul desfasurarii activitatilor in sectiile de votare.

Pentru perioada de final a campaniei, la solicitarea inspectoratelor generale, pot participa la asigurarea masurilor de ordine si siguranta publica studentii si elevii de la scolile proprii ale ministerului. Acestia vor participa la misiuni de patrulare si ordine publica numai insotiti de politisti sau jandarmi.

In perioada Alegerilor europarlamentare din anul 2007, care au coincis cu Referendumul pentru votul uninominal, la nivelul politiei au fost inregistrate 68 contraventii (pe timpul campaniei electorale), 22 contraventii (pe timpul dintre sfarsitul campaniei electorale si inceperea procesului electoral) si 48 contraventii (pe timpul procesului electoral), pentru fiecare dintre aceste situatii luandu-se masuri sanctionatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.