Politica 7 Mai 2009 12:49
Candidatii PNL pentru alegerile la Parlamentul European sunt prezentati public joi, in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului, inaintea lansarii oficiale a prezidentiabilului partidului, care va avea loc sambata, la Brasov.
Conducerea PNL a decis sa organizeze joi lansarea candidatilor partidului la europarlamentare, desi initial evenimentul a fost planificat sa se desfasoare odata cu anuntarea oficiala a candidatului liberal la presedintie.

Stabilirea listei PNL pentru PE nu a fost lipsita de scandaluri. Daca procedura de selectie a candidatilor a inceput inainte de Congresul Extraordinar al PNL, ea a fost finalizata de actuala conducere a partidului, ceea ce a condus la nemultumiri. Cat timp in fruntea PNL s-a aflat Calin Popescu Tariceanu, cel mai vehiculat nume pentru a deschide lista a fost cel al Renatei Weber. Dupa Congres, primul loc i-a fost atribuit Noricai Nicolai, urmata de Adina Valean si, pe locul trei, de Renate Weber, transmite NewsIn.

Cu toate ca initial presedintele ales de Congres, Crin Antonescu, a anuntat ca PNL isi promoveaza pentru un nou mandat pe toti actualii europarlamentari, pe lista finala nu s-a mai regasit primul ales in 2007, anume Daniel Daianu. Fara sa i se reproseze foarte explicit, noua conducere a PNL a sugerat ca Daianu nu a avut o legatura foarte buna cu partidul, nu i-a reprezentat punctele de vedere asumate politic, anuntand, de fapt, ca nu mai are sustinerea filialelor, care sprijineau alti candidati.

In replica, Daianu a comentat ca nu se poate subordona niciunei decizii politice, ci doar propriei conceptii economice, pe care a promovat-o timp de doi ani in Parlamentul European.

O alta controversa legata de lista PNL pentru PE a fost legata de fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu. Conducerea PNL a decis sa nu-i ofere acestuia o pozitie sigura pe lista, ceea ce a atras nemultumirea lui Cioroianu si hotararea partidului de a-l exclude cu totul din cursa.

Reactia lui Cioroianu, care a anuntat inca de la alegerile parlamentare ca nu candideaza in Parlamentul Romaniei pentru a se dedica unei cariere europene, a fost foarte dura. El a acuzat clientelismul noii conduceri a PNL si a comentat chiar ca pe lista se afla "actuale si viitoare" sotii de lideri liberali. Afirmatia sa le-a vizat pe actualul europarlamentar Ramona Manescu, sotia sefului campaniei pentru PE si vicepresedinte al PNL, Rares Manescu, dar si pe europarlamentarul Adina Valean, care ulterior a recunoscut public relatia cu Crin Antonescu.

Ulterior, Cioroianu a demisionat din partid si a comentat public ca noua conducere a PNL a preferat sa-l puna pe un loc eligibil, anume sase, pe care l-ar fi agreat si el, pe Ben-Oni Ardelean deoarece acesta este un apropiat al lui Dan Radu Rusanu si va aduce voturile culturilor evaghelice.

In urma deciziei finale a conducerii liberalilor, lista este deschisa de Norica Nicolai urmata de Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Ben-Oni Ardelean, acestea fiind locurile considerate eligibile. Pe urmatoarele doua pozitii, Ovidiu Silaghi si Magor Csibi spera sa poata intra, la randul lor, in Parlamentul European. Desi oficial liderii PNL au sustinut ca obiectivul este obtinerea a cel putin 20% de voturi, liberalii pot sa spere mai degraba la mentinerea actualului numar de europarlamentari-sase.

Campania PNL pentru Parlamentul European se va desfasura sub sloganul "Aparam interesul tau in Europa", dar pe afise se vor mai regasi si formulele "Bani pentru romani, bani europeni" si "Europa liberala".

Campania pentru europarlamentare incepe pe 8 mai. Liberalii pregatesc, pe 9 mai, la Brasov, oficializarea desemnarii candidatului la presedintie al PNL, Crin Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.